Štát vytvára pravidlá pre návratnú pomoc z eurofondov

NETKY.SK • 26 August 2015, 12:30 • 2 min
Štát vytvára pravidlá pre návratnú pomoc z eurofondov

BRATISLAVA - Zdroje z rozpočtu Európskej únie majú v novom programovom období rokov 2014 až 2020 nové možnosti využitia.

slovakia

left justify in out

Okrem priamej nenávratnej podpory projektov sa budú môcť totiž použiť aj ako súčasť návratnej finančnej pomoci. Ministerstvo financií preto pripravilo návrh zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý má takéto používanie európskych zdrojov na Slovensku upravovať. Návrh, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2016, v stredu schválila s pripomienkou vláda a teraz poputuje na prerokovanie do parlamentu.


"Predložený návrh zákona upravuje kompetencie a postavenie orgánov zapojených do implementácie finančných nástrojov, základné princípy riadenia a kontroly pri poskytovaní príspevkov na finančné nástroje, postup poskytnutia príspevkov na finančné nástroje a finančné vzťahy pri implementácii finančných nástrojov v podmienkach Slovenskej republiky," konštatuje v návrhu rezort financií.


Finančné nástroje, a teda návratná finančná výpomoc, pritom podľa ministerstva financií predstavujú vhodnejšiu formu podpory predovšetkým tých hospodárskych aktivít, ktoré sú spojené s akoukoľvek návratnosťou finančných prostriedkov alebo ich úsporou. "Pri podpore daných aktivít formou návratnej finančnej pomoci nedochádza k faktickému dotovaniu hospodárskych výsledkov daných aktivít, vďaka čomu sú prostriedky využité efektívnejšie a účelnejšie," dodáva ministerstvo.

 


Štát mení systém svojej vnútornej finančnej kontroly

Systém verejnej vnútornej kontroly sa má zefektívniť. Tvrdí to aspoň ministerstvo financií, ktoré preto pripravilo nový zákon o finančnej kontrole a audite. Dôraz sa má podľa neho klásť na overovanie a hodnotenie riadenia procesov a všetkých činností verejnej správy. A to nielen pri realizácii programov zahraničnej pomoci v súvislosti so zabezpečením programového obdobia rokov 2014 až 2020, ale aj s dôrazom na ciele programu ESO a ciele programového vyhlásenia vlády, tvrdí rezort financií. Návrh zákona v stredu schválil vládny kabinet a teraz poputuje na rokovanie do parlamentu. 
"Vytvorí sa také prostredie verejnej vnútornej kontroly a auditu, ktoré poskytne uistenie, že verejné výdavky sú využívané hospodárne, efektívne, účelne a účinne," píše v materiáli ministerstvo s tým, že správne a efektívne nastavenie systému verejnej vnútornej kontroly a auditu je jedným z dôležitých nástrojov vlády na odhaľovanie skrytých systémových rizík a prevenciu kriminality a podvodov. 


Podľa návrhu zákona sa pritom zriaďuje Úrad vládneho auditu s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky. V tom by mal byť rozdiel oproti súčasnosti, kedy sú zriadené Správy finančnej kontroly so sídlom v Bratislave, Zvolene a Košiciach. V budúcnosti sa uvažuje s alternatívou, že na Úrad vládneho auditu sa postupne prenesie výkon vládneho auditu aj z Ministerstva financií Slovenskej republiky. Ministerstvo financií Slovenskej republiky by tak bolo len metodickým orgánom a plnilo by úlohy vyplývajúce z jeho úloh ako ústredného orgánu štátnej správy pre finančnú kontrolu, vnútorný audit a vládny audit. 


Zákon o finančnej kontrole a audite má zároveň nahradiť súčasný zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite, ktorý sa zruší. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára budúceho roku. 


Vládny kabinet v stredu s pripomienkami schválil aj návrh zákona o štatutárnom audite, ktorým sa transponuje európska smernica. Zmeny sa týkajú predovšetkým oblastí, ktorými sú určenie rozsahu subjektov verejného záujmu a rozšírenie ich povinností, zvýšenie nezávislosti a zabezpečenia systému vnútornej kvality štatutárnych audítorov a audítorských spoločností, vnútorná organizácia u štatutárnych audítorov a v audítorských spoločnostiach. Zmeny sa týkajú tiež zloženia a kompetencií výboru pre audit, ktorý je subjekt verejného záujmu povinný zriadiť. Snahou je tiež zavedenie účinných mechanizmov na podporu ohlasovania porušení smernice a nariadenia v rámci audítorských spoločností. 


Vzhľadom na nové povinnosti, ktoré vyplývajú pre Úrad pre dohľad nad výkonom auditu, sú navrhované nové kompetencie, ako aj presun niektorých oprávnení zo Slovenskej komory audítorov na Úrad pre dohľad nad výkonom auditu. Účinnosť zákona o štatutárnom audite sa navrhuje od 1. januára 2016, v niektorých bodoch od 17. júna budúceho roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies