Členstvo v tejto medzinárodnej organizácii posunulo Slovensko k lepším časom

NETKY.SK • 15 December 2020, 06:43 • 2 min
Členstvo v tejto medzinárodnej organizácii posunulo Slovensko k lepším časom

BRATISLAVA - Vstup Slovenskej republiky do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) bol potvrdením, že krajina urobila od revolučných zmien v roku 1989 veľký pokrok v demokratizácii spoločnosti a pri budovaní trhovej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Minister Korčok 

Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) v príspevku na sociálnej sieti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

 


Podľa neho bol vstup do OECD pre Slovensko dôležitý aj z hľadiska získavania priamych zahraničných investícií, ktoré prispievali a stále prispievajú k modernizácii slovenskej ekonomiky.

 

"Naše členstvo v OECD bolo pre investorov zárukou potrebnej stability a úrovne podnikateľského prostredia na Slovensku. Toto má samozrejme priamy dopad na našu ekonomiku a prosperitu aj dnes,“ pripomenul Korčok.

 

img


Šéf rezortu zahraničia doplnil, že členstvo v OECD pomohlo Slovensku nielen pri transformácii centrálne orientovaného hospodárstva, ale aj jednotlivých sektorových politík. Vďaka tomu sa krajina rýchlejšie približovala k štandardnom Európskej únie (EÚ), čo viedlo aj k uľahčeniu integrácie SR do európskych transatlantických štruktúr. Slovenská republika vstúpila do OECD 14. decembra 2000.

 

OECD

Je to medzivládna organizácia 36 ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta, ktoré prijali princípy demokracie a trhovej ekonomiky. OECD vznikla v roku 1961 (zakladajúci dokument bol podpísaný 14. decembra 1960) transformáciou Organizácie pre európsku hospodársku spoluprácu (OEEC, Organisation for European Economic Co-operation), ktorá bola pôvodne zriadená v roku 1948 na administráciu povojnového Marshallovho plánu. 

 

img

 

Cieľom organizácie je formovať politiky, ktoré podporujú prosperitu, rovnosť, príležitosti a blahobyt pre všetkých. Čerpajú zo 60-ročných skúseností a poznatkov, aby mohli lepšie pripraviť svet zajtrajška.

 

Spolu s vládami, tvorcami politík a občanmi pracujú na zavedení medzinárodných štandardov založených na dôkazoch a hľadaní riešení pre celú škálu sociálnych, ekonomických a environmentálnych výziev. Od zlepšenia ekonomickej výkonnosti a vytvárania pracovných miest až po podporu silného vzdelávania a boja proti medzinárodným daňovým únikom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies