Radiačná situácia na Slovensku je naďalej stabilná

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 15:19 • 2 min
Radiačná situácia na Slovensku je naďalej stabilná

BRATISLAVA – Aktuálna radiačná situácia je na Slovensku naďalej stabilná. Zmeny po ruskom útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň, kde vypukol požiar, nezaznamenali nikde v Európe. Pre TASR to uviedol odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

„Aktuálna radiačná situácia na území Slovenskej republiky je naďalej stabilná a štandardná, nebola zistená zvýšená úroveň dávkových príkonov v porovnaní s predchádzajúcimi meraniami,“ spresnil odbor. Podľa neho zostali energetické bloky Záporožskej jadrovej elektrárne nedotknuté. „Boli poškodené pomocné budovy reaktorového 1. bloku, čo nemá vplyv na bezpečnosť bloku,“ povedal odbor s tým, že zmeny radiačnej situácie nezaznamenali nikde v Európe.

 

img

 

ÚVZ radiačnú situáciu na Slovensku spolu s ďalšími zložkami naďalej monitoruje. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zopakovalo, že dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie.

 

„Ľuďom v tejto chvíli jednoznačne neodporúčame predzásobovať sa danými tabletkami. Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy,“ skonštatoval komunikačný odbor MZ SR.

 

 

Možno vás zaujme: Minister obrany je v nemocnici, ruší svoj program



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies