Úrady vraj zavádzajú, kontaminácia olovom po požiari Notre-Dame je oveľa vážnejšia!

NETKY.SK • 7 August 2019, 06:23 • 2 min
Úrady vraj zavádzajú, kontaminácia olovom po požiari Notre-Dame je oveľa vážnejšia!

PARÍŽ - Francúzske úrady bagatelizujú výskyt olova v prostredí po ničivom požiari katedrály, testy totiž preukázali znepokojivé hodnoty.

slovakia

left justify in out

A čo je ešte znepokojivejšie, prekročené hodnoty olova namerali v okolitých školách. 

 

V polovici apríla zasiahla Paríž tragická udalosť, kedy vyhorela svetoznáma katedrála Notre-Dame. Nakoľko v jej krove aj celej štíhlej veži sa nachádzali tony olova, vďaka požiaru sa táto nebezpečná látka dostala do ovzdušia a následne kontaminovala okolité ulice a budovy. Z tohto dôvodu 25. júna zastavili na vyhorenej pamiatke čistiace práce, nebolo totiž dostatočne zabezpečené, aby sa olovo nešírilo ďalej do okolia. Pokračovať sa však má už tento týždeň.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Catedral de Notre Dame #notredame

Príspevok, ktorý zdieľa Kennedy N Jorge (@kennyhxcx),

 

"Všetky testy, ktoré sme vykonali v okruhu 500 metrov okolo Notre-Dame sú negatívne, čo zanemená, že tam nie je žiadne nebezpečenstvo," povedal v utorok zástupca parížskej starostky Emmanuel Gregoire. Opieral sa pritom o testy, ktoré boli zverejnené len včera a preukázali výskyt 70 mikrogramov olova na štvorcový meter, čo je úroveň, ktorá je všeobecne považovaná za bezpečnú. Vo výsledkoch sa však objavili aj extrémne hodnoty, viac ako 1000 mikrogramov na štvorcový meter, aké zaznamenali na ihriskách či okenných parapetoch škôl ležiacich za 500-metrovou hranicou. To už ale úrady nespomenuli.

 

 

Kompetentní celé týždne tvrdili, že obyvatelia nie sú v ohrození, na čo však 25. júla zatvorili dve školy, v ktorých prebiehali letné programy pre deti po tom, ako testy preukázali vysoké úrovne olova. Zástupca parížskej starostky teraz prisľúbil, že tieto miesta budú ešte pred začiatkom školského roka "dôkladne vyčistené" a deti do nich zavítajú, až keď to odobrí miestna zdravotná agentúra ARS. "Mesto nebude nič riskovať," uviedol Gregoire.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona