Starovek spojený s nočným životom: Prečo navštíviť Atény a ko je možné, že mesto nikdy nespí?

NETKY.SK • 22 December 2023, 17:10 • 2 min
Starovek spojený s nočným životom: Prečo navštíviť Atény  a ko je možné, že mesto nikdy nespí?

V tomto článku vám predstavíme niektoré z najzaujímavejších miest a pamiatok, ktoré by ste nemali nechať ujsť, keď navštívite Atény.

slovakia

left justify in out

Ak máte radi staroveké civilizácie, bohatú architektúru a fascinujúcu atmosféru, mali by ste navštíviť grécky mesto Atény. Toto mesto je považované za jedno z najstarších a najvplyvnejších na svete, ktoré sa nachádza v južnej Európe.

V tomto článku vám predstavíme niektoré z najzaujímavejších miest a pamiatok, ktoré by ste nemali nechať ujsť, keď navštívite Atény.

Akropolis: symbol múdrosti a krásy

Akropolis je názov pre oblasť, ktorý sa nachádza na severozápadnej strane mesta. Je to jedna z najznámejších a najatraktívnejších atrakcií Atén, pretože tu sa nachádzajú niektoré z najstarších a najdôležitejších pamiatok gréckej architektúry a umenia.

  • Parthenon: bývalý hrob bohyne Atény, patrónky mesta. Je to jeden z najväčších a najkrásnejších objektov 5. storočia pred Kristom. Jeho fasáda je zdobená soľou, kterú poskytovala bohyňa Aténa. V interiéri je umiestňovaný slávny obraz Perseusovovho bohatstva od Aikakosovova.
  • Erechtheion: bývalý hrob bohyne plodnosti Erechy. Je to jediný zachovaný objekt z 5. storočia pred Kristom s tromi bránami: tŕnistou, železnou a drahokamnou. Jeho fasáda je tiež zdobená soľou.
  • Propylaea: bývalý vstupný portál do Akropolisu. Je to jedna z symbolických budov 5. storočia pred Kristom s piatimi sochami slnka na vrchu.

Akropolis je obklopený chránenou oblastí s názvom Plaka, kde sa nacházia mnoho reštaurácií, kaviarní, obchodov a galerií umenia.

Kerameikos plný tajomstiev

Kerameikos je názov pre oblasť Atén, ktorá bola predtým známá ako pevnosť. Táto pevnosť bola postavená v 5. storočí pred Kristom po útoku na mesto v roku 480 pred naším letopočtom.

V pevnosti sa nachádzali niektoré z najstarších obranných obektov gréckej civilizácie.

Necropola Kerameikos bola používanároku  od 1200 do 300 rokov pred naším letopočtom, keď bola postupne nahradená modernou necropolou Eleusis. V necropoli Kerameikos bolo nájdených viac než 2000 sôch mladých žien s rôznymi zmenami hlavy a tela.

Niektoré z nich boli vyrobené z materiálov ako drevo, keramika, sklo, alebo aj kosti. Niektoré boli tak detailné, že sú dodnes považované za umelecké diela.

Necropola Kerameikos je tiež miestom, kde sa nachádzajú hroby niektorých z najslávnejších gréckych osobností, ako sú Perikles, Solón, Themistokles, Kleisthenes, Aristoteles, Platón, Sokrates, Euripides, Sofokles, Aischylos, Herodotos, Thukydides a mnohí ďalší. Tieto hroby sú ozdobené náhrobnými kameňmi, ktoré zobrazujú scény z ich života, smrti alebo pocty.

Necropola Kerameikos je otvorená pre verejnosť a ponúka možnosť spoznať históriu a kultúru Athensu z inej perspektívy. Je to miesto, kde sa môžete cítiť ako súčasť minulosti a zároveň obdivovať umelecké diela, ktoré prežili stáročia.

Národné archeologické múzeum: pokladnica umenia a histórie

Národné archeologické múzeum je jedným z najväčších a najdôležitejších múzeí na svete, ktoré sa zameriava na grécku históriu a umenie. Toto múzeum bolo založené v roku 1829 a má viac ako 20 000 exponátov, ktoré pokrývajú obdobie od praveku po neskorú antiku.

Národné archeologické múzeum je rozdelené do piatich hlavných sekcií: pravek, bronzová doba, železná doba, klasické obdobie a rímske obdobie. V každej sekcií sa nachádzajú nádherné a vzácne umelecké diela, ktoré svedčia o vývoji a rozmanitosti gréckej civilizace. Medzi ne patria:

  • Zlatá maska Agamemnona: jedna z najznámejších a najcennejších zlatých masiek, ktorá bola nájdená v Mykénach v 19. storočí. Táto maska je považovaná za portrét legendárneho kráľa Agamemnona, ktorý viedol grécku armádu proti Tróji.
  • Socha boha Dia: jedna z najväčších a najimpresívnejších bronzových soch, ktorá bola nájdená v mori pri ostrove Euboia v 20. storočí. Táto socha je považovaná za zobrazenie najvyššieho boha Dia, ktorý sedí na tróne a drží blesk v ruke.
  • Antikythera mechanismus: jedno z najzložitejších a najzaujímavejších zariadení, ktoré bolo nájdené v mori pri ostrove Antikythera v 20. storočí. Toto zariadenie je považované za prvý analogový počítač, ktorý bol schopný predpovedať pohyb nebeských telies a dátumy slnečných a mesačných zatmení.

Národné archeologické múzeum je miestom, kde sa môžete ponoriť do gréckej histórie a umenia. Je to miesto, kde sa môžete naučiť o vplyve a dedičstve gréckej civilizace na svetovú kultúru. Je to miesto, ktoré vás ohromí svojou krásou a múdrosťou.

Nočný život

Nočný život v Aténach je jednou z najzaujímavejších a najbohatších aspektov tohto mesta. Atény ponúkajú svojim návštevníkom množstvo možností, ako sa zabaviť, relaxovať, poznávať nových ľudí a užívať si grécku kultúru. Tu je niekoľko tipov, ako si užiť nočný život v Aténach:

  • Ak máte radi hudbu, môžete navštíviť niektoré z veľkých plážových klubov a trendových barov v Kolonaki, kde sa nachádzajú DJ-ovia, diskotéky s latinskou hudbou a modernou gréckou hudbou. Môžete tiež ísť do intímnych a nezávislých barov Psirri alebo Gazi, kde sa nachádzajú bary s hip-hopom, house a rockovou hudbou.
  • Ak chcete zažiť niečo menej mainstreamové a spojiť sa s mladými Aténčanmi, potom by ste sa mali pozrieť na množstvo večierkov a podujatí organizovaných univerzitami. Tieto akcie sú zvyčajne lacné, zábavné a príjemné. Môžete tiež ísť do Bouzouki, kde sa nachádzajú populárne miesta s tradičnou gréckou hudbou a spevákmi.
  • Ak chcete vidieť nádherný výhľad na mesto z vysokého miesta, môžete ísť na Akropolis Hill , kde sa nachádza slávny komplex zrúcanín historických chrámov a budov. Tento slávny komplex je prístupný denne od 8 hodín a má viac ako 20 významných prvkov.

Ak chcete ochutnať tradičné gréckie jedlá a nápoje, môžete navštíviť niektoré z reštaurácií alebo taverny v centre mesta. Môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi ryby, masa, cestoviny alebo dezertov. Niektoré z najznámejších reštaurácií sú Ouzeri (ryby), Taverna Plaka (maso), Taverna Kostas (cestoviny) alebo Taverna Kypria (dezerty).

Mesto, ktoré stojí za návštevu

Atény sú mesto, ktoré vás prekvapí svojou históriou a kultúrou. Je to mesto, ktoré vám ponúkne mnoho zážitkov, ktoré si budete pamätať na celý život. Je to mesto, ktoré vás pozve k objavovaniu jeho tajomstiev, krásy a múdrosti.

Ak chcete navštíviť Atény, môžete si vybrať z mnohých možností dopravy, ubytovania a stravovania, ktoré sa prispôsobia vašim potrebám a preferenciám. Môžete si tiež vychutnať jeho príjemné podnebie, nočný život a pohostinnosť ľudí.

Atény sú mesto, ktoré vás nesklame. Je to mesto, ktoré vás obohatí svojou históriou a kultúrou. Je to mesto, ktoré si zaslúži vašu návštevu.

Zdroje:

https://www.streetfoodhunters.com/ateny-top-15-miest-ktore-by-ste-nemali-vynechat/

https://www.easemytrip.com/blog/top-reasons-to-visit-in-greece

https://www.theacropolismuseum.gr/en

https://www.namuseum.gr/en/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: BBC
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies