Ako jesť a nepriberať. Aj večer si môžete zajesť bez výčitiek, tieto potraviny sú NAJ!

NETKY.SK • 11 November 2023, 19:30 • 2 min
Ako jesť a nepriberať. Aj večer si môžete zajesť bez výčitiek, tieto potraviny sú NAJ!

Dbáte na správnu životosprávu a vyvážený príjem kalórií, no pritom vás večer často prepadáva hlad? Dopriať si môžete napríklad tieto potraviny!

slovakia

left justify in out

Pokiaľ holdujete cvičeniu a dbáte na zdravú stravu, zrejme ste so sebou neraz bojovali, keď vás večer prepadol hlad. Mnohí výživoví poradcovia však tvrdia, že ak sa chceme vyhnúť priberaniu, hladovanie je absolútne neprípustné. Telu tým spôsobujeme šok a to, čo následne zjeme, sa ukladá do tukových zásob, čím sa organizmus pripravuje na ďalšie hladovanie. Aby sme sa teda jojo efektu vyhli, najesť by sme sa mali vždy, keď hlad cítime, a to aj večer. Treba však zvoliť vhodné potraviny!

 

img

 

Večera je veľmi dôležitá, podieľa sa totiž na kvalite spánku. Ísť spať so škvŕkaním v žalúdku je rovnako zlé ako sa na noc prejesť. Pokiaľ organizmus pred spaním príliš zaťažíme nevhodným jedlom, spí sa nám zle, telo si neoddýchne a následne má celý ďalší deň potrebu chýbajúcu energiu „naháňať“ nevhodnými pokrmami, predovšetkým rýchlymi sacharidmi. To je dôvod, prečo sa problém so spánkom podieľa na zvyšovaní hmotnosti. Večera by preto mala pozostávať predovšetkým z bielkovín, aby nás dostatočne zasýtila, no nepreťažila žalúdok.

 

Najzákladnejšou zásadou večerného jedla je to, aby neobsahovalo veľa sacharidov, tie sú vhodné skôr v doobedňajších hodinách, kedy nám dodajú dosť energie, no organizmus ich stíha správne spracovať. Večera by mala pozostávať najmä z bielkovín a vhodnej zeleniny. Najlepšou voľbou sú napríklad vajcia, chudé mäso i tvaroh, zo zeleniny sa preferujú hlavne zelené listové šaláty, koreňová zelenina, ale aj karfiol, brokolica, kaleráb či kapusta. Zeleninu s bielkovinami možno kombinovať, dochutiť, zapekať so syrom, vajíčkami a podobne.

 

img

 

Nezabúdajme však, že energetický príjem by mal byť vždy o čosi nižší, ako náš denný výdaj!

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona