Bývalí „bieli“ kolonizátori posielajú „černochov“ do Rvandy (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 26 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Bývalí „bieli“ kolonizátori posielajú „černochov“ do Rvandy (komentár Iva Samsona)

Migranti, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali nelegálne hrozí, že ich úrady začnú vydávať do Rvandy. Vôbec sa nebude zohľadňovať, či z tejto kedysi kolonizovanej krajiny pochádzajú alebo nie.

slovakia

left justify in out

Už to nie je iba v rovine úvah a vládnych návrhov. V noci z utorka na stredu tento prevratný plán schválila Dolná komora britského parlamentu. Jeho Horná komora doteraz plán odmietala a posielala tej dolnej na prepracovanie, teraz už však nemá námietky. Premiér Riši Sunak tak zaznamenal dôležitý úspech, keďže o tejto citlivej otázke sa diskutuje už dobré dva roky.

V praxi to má znamenať, že tých Afričanov, ktorí pricestujú na britské ostrovy ako nelegálni imigranti, budú môcť úrady „odsunúť“ do Rwandy bez ohľadu na to, či z tejto krajiny pochádzajú alebo nie. Nebude ani potrebné skúmať ich žiadosť o azyl. Priaznivci prijatia tohto zákona sa opierajú o hodnotenie tejto severozápadnej krajiny v strednej Afrike ako o „bezpečnú“ tretiu krajinu, „repatriantom“ tam vraj nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Britská opozícia s týmto krokom nesúhlasí, ľudskoprávni aktivisti, samozrejme, už vôbec nie a bijú na poplach. Rasizmus!

Predkladatelia návrhu zákona sa však bránia dvomi argumentmi, pričom jeden z nich môže naozaj vyzerať „rasisticky“: Je potrebné chrániť identitu domáceho, pôvodného obyvateľstva, z ktorého sa vo vlastnej krajine začína stávať menšina. V centre Londýna alebo v druhom najväčšom britskom meste – Birminghamu – si to ako návštevník zo Slovenska všimnete okamžite. Trochu paradoxne vyznieva skutočnosť, že súčasný britský premiér (za Konzervatívnu stranu) tiež pochádza z rodiny prisťahovalcov z bývalej britskej kolónie – z Indie.

Druhým argumentom je vysoká kriminalita prisťahovalcov, ich zneužívanie štedrého britského sociálneho modelu vrátane jeho hlavnej pýchy – bezplatného zdravotníctva pre„radových obyvateľov“– a potreba odstrašenia.

Bez súhlasu s vládou Rvandy by to nešlo

Londýn sa už v tejto otázke dohodol s vládou v Kigali, hlavnom meste Rwandy. Ani v Sunakovej Konzervatívnej strane nie je tento krok prijímaný jednoznačne. Pre tvrdých toryov (konzervatívcov), ktorí presadzujú prísnejšie kroky, je zákon nedostatočný a príliš slabý. Liberáli v tejto strane zase varujú pred reakciami tých, ktorí z rukávu vytiahnu medzinárodné ľudské práva.

Nie je úplne zrejmé, čo za prijímanie utečencov vláda v Rwande od Britov (ak sa zákon začne z britskej strany vymáhať) dostane. Tohto týždňové prijatie textu zákona v Dolnej snemovni sa opiera o novú dohodu medzi Spojeným kráľovstvom a Rwandou, čím Británia obišla námietky Medzinárodného súdneho dvora pre ľudské práva.

Dohoda medzi Britániou a Rwandou ráta so značnými „vyrovnávacími“ čiastkami platenými Britmi rvandskej vláde prezidenta Paula Kagameho. No a korupcia v afrických štátoch má takmer rovnako smutnú povesť ako tá v Ruskej federácii. Na aký účel budú britské peniaze v Rwande použité, je veľmi sporné. Rwanda samotná – plocha asi polovička Slovenska, počet obyvateľstva asi trojnásobný (odhad OSN 2024 = 15 miliónov), nárast obyvateľstva podľa princípu tzv „veľkej pyramídy“, konkrétne 43% obyvateľstva vo je veku 0-14 rokov.

Rwanda pritom neudržiava veľmi pozitívnu legendu v oblasti dodržiavania etnických, menšinových a náboženských práv. Nelichotivá povesť genocídy ju sprevádza od roku 1994, keď v priebehu troch mesiacoch bol vyvraždený až milión ľudí vo vzájomných bitúnkoch medzi dvomi hlavnými menšinami Tutsiov a Hutuov. OSN tu pri pokusu o úspešný medzinárodný zásah zlyhala na plnej čiare. Francúzske mierové jednotky OSN síce previezli ohrozených ľudí do bezpečí, ale na domácich Afričanov zabudli. Venovali sa prednostne „bielym“ a nerwandským občanom. Tí sa dostávali do bezpečia, ostatní mali smolu. Ale oni si to spolu ešte vybavia a posielať tam teraz utečencov a tváriť sa, že ich expedujú do „bezpečnej“ krajiny je rovnako pokrytecké a prihlúplo sa tváriace ako poslať 60 000 Židov zo „slovenského štátu“ do Poľska na dovolenku, keď tam zúri vojna a cítiť krv pomsty

 

Sunak vláda pod tlakom

Sunakova vláda sa nachádza pod dvojakým tlakom. Nátlak zo strany EÚ si už nemusí až tak všímať, Británia z nej vycúvala veľmi elegantne. Referendom. Ibaže čelí aj tlaku odporu vlastného obyvateľstva. Vzdoruje proti podobnému problému ako južná Európe v Stredomorí. Na gumených člnoch sa do Británie na člnoch denne prepravujú z Francúzska nespočetní utečenci z afrického kontinentu. A Spojené kráľovstvo s tým niečo musí robiť. Že to „ďalej takto nemôže ísť“, je jasné aj prisťahovalcovi Sunakovi, ktorý sa úspešne „integroval“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Sky News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies