Zomrela dlhoročná členka Opery SND Jela Krčméry-Vrteľová, dcéra Štefana Krčméryho

NETKY.SK • 5 November 2021, 16:44 • 2 min
Zomrela dlhoročná členka Opery SND Jela Krčméry-Vrteľová, dcéra Štefana Krčméryho

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka so zosnulou sa bude konať 11. novembra 2021 o 11:00 vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Vo veku 97 rokov zomrela vo štvrtok v Bratislave bývalá sólistka a dramaturgička Opery SND Jela Krčméry-Vrteľová. Smutnú správu potvrdila tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. 

 

img

 

Jela Krčméry-Vrteľová sa narodila v Martine 7. januára 1924 v rodine Dr. Štefana Krčméryho, literárneho kritika, historika, dramatika i prekladateľa. Hlas jej mamy je známy z rozhlasových vĺn ako hlas legendárnej rozprávkarky tety Hely. Po štúdiách na konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej akadémii Santa Cecilia v Ríme, kde sa dostala ako laureátka medzinárodnej speváckej súťaže na Pražskej jari, bola Jela Krčméry-Vrteľová v rokoch 1945 – 1952 sólistkou Opery SND.

 

Prečítajte si tiež: Zomrela operná speváčka Edita Gruberová

 

Debutovala ako Maddalena vo Verdiho opere Rigoletto. Neskôr stvárnila Floru v La traviate, Lolu v Sedliackej cti, Nicklaussa v Hoffmannových poviedkach či Carmen. SND ostala verná ako dramaturgička, libretistka a prekladateľka do roku 1981. Je autorkou libriet k niekoľkým operám, predovšetkým k opere Svätopluk Eugena Suchoňa. Vytvorila libretá aj pre opery Tibora Andrašovana, Miloslava Kořínka, Milana Dubovského a Ladislava Kupkoviča. Spoluvytvárala aj opery pre deti, z ktorých Veľká doktorská rozprávka sa do repertoáru niekoľkokrát vrátila.

 

img

 

Z taliančiny, francúzštiny a nemčiny preložila vyše 70 libret. Vydala albumy klasických, operných a zborových piesní, spolupracovala s rozhlasom, televíziou, so Slovenskou filharmóniou, vydala zbierky veršov. V roku 2018 získala Cenu ministerky kultúry SR za dlhoročnú tvorivú činnosť v Opere SND a výnimočný prínos v oblasti umenia a kultúry.

 

Možno vás zaujme: Zomrela herečka Jana Altmannová, známa z trilógie Babovřesky
 

Bola tiež aktívnou členkou Živeny, spolku slovenských žien, a to až do roku 2014. Ministerstvo práce a sociálnych vecí SR ju za tieto aktivity ocenilo titulom Výnimočná žena Slovenska.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies