Stalo sa 1. februára

NETKY.SK • 1 Február 2013, 08:26 • 2 min
Stalo sa 1. februára

Stalo sa 1. februára - Life style Narodenia 1901 - narodil sa americký herec Clark Gable.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1901 - narodil sa americký herec Clark Gable. V roku 1935 získal svojho jediného Oscara za hlavnú rolu v snímke Stalo sa jednej noci. Známy je najmä ako Rhett Butler z filmu Odviate vetrom. Z ďalších filmov: Maľovaná púšť, Slobodný duch, Volanie divočiny, Vzbura na lodi Bounty, Tekuté zlato, Mustangy. Zomrel v roku 1960. 

1965 - narodila sa monacká princezná Stéphanie, najmladšia dcéra kniežaťa Rainiera III. a Grace Kelly. 

1968 - narodila sa americká speváčka Lisa Marie Presley, dcéra Kráľa rock'n'rollu Elvisa Presleyho. Bývalá manželka Nicolasa Cagea a Michaela Jacksona. Albumy: To Whom It May Concern, Now What, Storm & Grace. 

1975 - narodil sa americký rapper a producent Big Boi, vl. m. Antwan André Patton. Začínal v skupine Outkast, s ktorou vydal albumy Southernplayalisticadillacmuzik, ATLiens, Aquemini, Stankonia, Speakerboxxx/The Love Below a Idlewild. V roku 2010 debutoval aj ako sólový interpret, keď vydal štúdiovku Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty. O dva roky neskôr na ňu nadviazal albumom Vicious Lies and Dangerous Rumors. 

1978 - narodil sa somálsko-kanadský rapper a spevák K'naan, vl. m. Keinan Abdi Warsame. Je rodákom z Mogadiša, zo Somálska však ako 13-ročný spolu so svojou matkou a troma súrodencami ušiel do New Yorku. Odtiaľ sa po krátkom čase jeho rodina presťahovala do kanadského Toronta, kde žije aj v súčasnosti. Na hudobnej scéne debutoval v roku 2004 albumom My Life Is A Movie, po ktorom nasledovali nahrávky The Dusty Foot Philosopher, Troubadour, z ktorej pochádza aj jeho najznámejší hit Wavin' Flag, a Country, God Or The Girl. 


Úmrtia 

1966 - zomrel americký herec, scenárista a režisér Buster Keaton. Umeleckú kariéru začal so svojimi rodičmi vo varietnej skupine The Three Keatons. Popri Charliem Chaplinovi a Haroldovi Lloydovi jeden z najosobitejších komikov nemého filmu. Z filmografie: Frigo obeťou krvnej pomsty, Frigo a krava, Frigo na mašine, Plavčík na sladkej vode, Kameraman, Frigo vzorný manžel. Hral tiež v Chaplinovom filme Svetlá rámp. Narodil sa v roku 1895. 


Ostatné udalosti 

1896 - v turínskom Teatro Reggio mala svetovú premiéru Pucciniho opera La Bohéme (Bohéma). 

1958 - raketa Juno I vyniesla do vesmíru prvý americký satelit Explorer 1. 

2002 - amerického žurnalistu Daniela Pearla zavraždili v Pakistane. Reportéra denníka Wall Street Journal uniesli 23. januára 2002 v Karáči. Vo februári doručili americkým predstaviteľom v meste trojminútovú videonahrávku Pearlovej popravy. 

2003 - výbuch raketoplánu Columbia, ktorý sa rozpadol pri prechode zemskou atmosférou, neprežil ani jeden zo siedmich astronautov na palube. Posádku tvorili izraelský astronaut Ilan Ramon a Američania Rick Douglas Husband, Michael Philip Anderson, David McDowell Brown, Kalpana Chawla, Laurel Clark a William McCool. Columbia bola najstarším americkým raketoplánom, prvý let absolvovala v roku 1981. Ten posledný bol 28. v poradí. Astronauti na svojej poslednej misii uskutočnili počas 16 dní na orbite viac než 80 vedeckých experimentov.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies