Predstavitelia štátu si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia

NETKY.SK • 9 September 2021, 17:15 • 2 min
Predstavitelia štátu si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia

BRATISLAVA - K výročiu schválenia Židovského kódexu sa vyjadrili Zuzana Čaputová, Eduard Heger či Robert Fico. Boris Kollár odsúdil tých, ktorí si popieranie holokaustu osvojili ako svoj politický program.

slovakia

left justify in out

Práve dnes uplynulo 80 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe. Preto sa 9. september stal pamätným dňom, kedy si slovenská verejnosť pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

 

Pod číslom 198/1941 vydala vláda vojnovej Slovenskej republiky (1939 - 1945) nariadenie o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex. Nariadenie bolo súhrnom právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovských občanov, ktorá vyústila až k deportáciám Židov do koncentračných táborov.

 

Obmedzenie práv 

 

Židovský kódex, ktorý vláda vydala 9. septembra 1941, bol založený na rasovom vymedzení príslušnosti k židovstvu. Išlo o vládne nariadenie, ktoré na rozdiel od zákonov nepodliehalo schváleniu snemu a prezidenta. Bola to najrozsiahlejšia právna norma vydaná v rokoch 1939 - 1945.

 

Prečítajte si tiež: Začal sa súd so strojcami teroristických útokov v Paríži. Vybudovali špeciálnu sieň!

 

Kódex zásadne obmedzoval osobné, občianske, náboženské a spoločenské práva Židov. Upravoval ich evidenciu, zavádzal verejné označenie, vylučoval ich zo škôl. Obmedzenia sa týkali aj manželstva a pohlavného styku - zmiešané manželstvá trestal kódex trojročným väzením, mimomanželský pohlavný styk dokonca piatimi rokmi. Zaoberal sa aj majetkovoprávnym postavením Židov a upravoval prevod židovského majetku do tzv. árijského vlastníctva.

 

Trauma pre ďalšie generácie 

 

Protižidovská politika napokon vyústila k deportáciám Židov do nacistických koncentračných táborov, kde väčšina z nich po krutom zaobchádzaní našla svoju smrť. Transporty začali zo Slovenska odchádzať 25. marca 1942 a do 20. októbra 1942 zo Slovenska vyviezli takmer 58-tisíc Židov. Ďalšia vlna deportácií trvala od septembra 1944 do marca 1945.

 

Možno vás zaujme: Obnovili proces so strojcami útokov z 11. septembra. Aké tresty im hrozia?

 

Podľa Martina Korčoka, vedúceho Múzea holokaustu v Seredi, je aj tento deň príležitosťou pripomenúť si tragédiu holokaustu, s ktorým sa spája bolesť, smrť a iracionálna nenávisť. "Židovský kódex priniesol pre Židov na území Slovenska takú tragédiu, že trauma z nej prechádza na ďalšie generácie. Pripomínaním si týchto udalostí vzdávame hold ľuďom, ktorí museli zomrieť len preto, že sa narodili ako Židia. Zároveň upozorňujeme širokú verejnosť na nebezpečenstvo nenávistných prejavov proti členom akejkoľvek minority. História ukázala, ako môžu skončiť. Najdôležitejšie je preto vzdelávanie v oblasti ľudských práv, ktorému sa roky systematicky venujeme aj v Múzeu holokaustu v Seredi". 

 

Popieranie holokaustu 

 

Udalosti si pripomenulo viacero slovenských politikov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vo štvrtok navštívil v bratislavskom domove seniorov preživšie obete protižidovskej politiky nacistického režimu. Venoval im Pamätnú medailu k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny. Ocenil tiež historičku a vedkyňu Katarínu Meškovú Hradskú. 

 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok na spomienkovom podujatí na Rybnom námestí uviedol, že je veľmi znepokojený, keď vidí, ako sú niektoré sily ochotné holokaust znevažovať, vysmievať sa, prípadne ho popierať. Odsúdil tiež tých, ktorí si popieranie holokaustu osvojili ako svoj politický program

 

K téme: Dejiny vyvoleného ľudu: Keď sa svet definitívne rozdelil na moslimský a nemoslimský

 

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico zase vyhlásil, že nikdy nesmieme zabudnúť, popierať a zľahčovať túto tragickú skutočnosť, ktorá sa v minulosti, žiaľ, udiala. Každý, kto spochybňuje holokaust, je podľa neho ignorant histórie. 

 

Poučenie z minulosti 

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala ľudí, aby si uctili pamiatku obetí holokaustu a spoznali ich príbehy. Na sociálnej sieti poukázala na Kamene zmiznutých - Stolpersteine, ktoré pripomínajú príbehy nespravodlivosti a nepredstaviteľného utrpenia. "Pred 80 rokmi vláda Slovenského štátu po vzore Norimberských rasových zákonov prijala Židovský kódex. Dnes už vieme, že bol krokom k deportáciám do koncentračných táborov, ktoré sa začali o niekoľko mesiacov neskôr". 

 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v mene vlády vyjadril hlbokú ľútosť nad prijatím Židovského kódexu. Preživších holokaustu a členov slovenskej židovskej obce poprosil o odpustenie. "Žiaľ, aj dnes sú ľudia v spoločnosti ostrakizovaní - pre rasu, náboženstvo, pohlavie, ale aj pre názor. Našou povinnosťou je odmietať takéto správanie hneď v zárodku a opakovane vysvetľovať, k čomu podobné postoje viedli v minulosti". 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies