Do basketbalovej Siene slávy FIBA pribudlo meno úspešnej slovenskej trénerky

NETKY.SK • 30 August 2019, 11:31 • 2 min
Do basketbalovej Siene slávy FIBA pribudlo meno úspešnej slovenskej trénerky

BRATISLAVA - Mimoriadne úspešná slovenská basketbalová trénerka Natáliu Hejkovú si už jednoznačne zaslúži prívlastok legenda. Šesťdesiatpäťročná rodáčka zo Žiliny sa dnes dočkala veľkej pocty, keď ju uviedli do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA)

slovakia

left justify in out

Táto pocta sa jej ušla spoločne s ďalšími dvoma trénermi a ôsmimi hráčmi na slávnostnej ceremónii pred začiatkom majstrovstiev sveta mužov v čínskej metropole Peking. Do Siene slávy FIBA uviedli dovedna 11 osobností z 11 krajín, vyberali ich z pôvodného počtu 150 kandidátov.

 

"Som hrdá na to, že som sa dostala do Siene slávy z malej krajiny ako je Slovensko a to vďaka ženskému basketbalu. Veľa to pre mňa znamená. Teší ma, že som sa ocitla medzi ľuďmi ako bola slávna trénerka Lidija Aleksejevová či spomedzi hráčov by som vybrala Michaela Jordana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Days until opening night #MJmondays

Príspevok, ktorý zdieľa Michael Jordan History (@jumpmanhistory),

 

Myslím si, že Boh ma má rad. Počas mojej basketbalovej kariéry mi prihral do cesty množstvo veľa skvelých ľudí, trénerov, hráčov a aj preto som dnes tu a FIBA si ma vybrala," uviedla Hejková v slávnostnom príhovore počas ceremoniálu.

 

img


Hejková (64) je držiteľka viacerých klubových rekordov na Slovensku. Ako trénerka vyhrala päťkrát prestížnu Euroligu žien. Na dva tituly s SCP Ružomberok (1999, 2000) nadviazala dvoma celkovými víťazstvami s ruským tímom Spartak Moskovská oblasť (2007, 2008) a jedným s českým ZVVZ USK Praha (2015), kde dodnes pôsobí.

 

 

Celkovo získala 22 titulov klubovej majsterky svojej krajiny. K desiatimi slovenským pridala 7 českých, 3 československé a 2 ruské tituly. Na reprezentačnej úrovni bola v roku 1997 asistentkou Tibora Vasiľka, keď Slovenky skončili strieborné na ME v Budapešti. Ako hlavná trénerka reprezentácie Slovenska obsadila 8. miesto na MS v roku 1998 a 4. miesto na ME 1999 v Poľsku. S reprezentáciou Ruska získala ako asistentka trénera Igora Grudina titul majsteriek Európy v roku 2007 a bronz na olympijských hrách 2008 v Pekingu. SBA ju vyhlásila za Trénerku storočia na Slovensku.

 

img


Nové prírastky v Sieni slávy FIBA v roku 2019:

TRÉNERI
Natália Hejková (SR)
Bogdan Tanjevič (Č. Hora)
Mou Cuo-jün (Čína) - in memoriam

HRÁČI
Janeth Arcainová (Braz.)
Margo Dydeková (Poľ.) - in memoriam
Atanas Golomejev (Bul.)
Alonzo Mourning (USA)
Fabricio Oberto (Arg.)
José Ortiz (Portor.)
Mohsen Medhat Warda (Egypt)
Jiří Zídek (ČR)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies