Objavte čaro Bratislavy: Preskúmajte majestátny hrad, Starú radnicu a tajomnú minulosť

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 11:00 • 2 min
Objavte čaro Bratislavy: Preskúmajte majestátny hrad, Starú radnicu a tajomnú minulosť

Stará Radnica, ktorá sa nachádza v srdci pôvabného Starého Mesta Bratislavy, je dôkazom bohatej histórie a architektonického dedičstva mesta. Tento komplex budov, známy ako Stará radnica, je nielen najstaršou radnicou na Slovensku, ale aj jednou z najstarších kamenných stavieb, ktoré dodnes zdobia krajinu hlavného mesta.

slovakia

left justify in out

Bratislava, hlavné mesto Slovenska, ležiace na brehu Dunaja, je mestom histórie, kultúry a ohromujúcej krásy. Od svojho majestátneho hradu až po jeho malebné dláždené uličky je Bratislava pokladnicou pamiatok, ktoré čakajú na preskúmanie. Tu sú niektoré z najkrajších miest, ktoré pri návšteve tohto čarovného mesta jednoducho nemôžete vynechať.

Bratislavský hrad: Kráľovská panoráma

Bratislavský hrad, ktorý sa týči na kopci, je najznámejšou dominantou mesta. 47 metrov vysoká korunná veža hradu ponúka úchvatný výhľad na Bratislavu a susedné krajiny. Vnútri Múzeum histórie predstavuje bohatú tapisériu minulosti národa.

Dóm svätého Martina: Gotická nádhera

Trojloďový St. Martina je dôkazom stredovekej vznešenosti Bratislavy. Kedysi korunovačný kostol, jeho 85 metrov vysoká veža zdobená pozlátenou replikou korunovačnej koruny je nezabudnuteľný pohľad.

Stará radnica

Stará Radnica, ktorá sa nachádza v srdci pôvabného Starého Mesta Bratislavy, je dôkazom bohatej histórie a architektonického dedičstva mesta. Tento komplex budov, známy ako Stará radnica, je nielen najstaršou radnicou na Slovensku, ale aj jednou z najstarších kamenných stavieb, ktoré dodnes zdobia krajinu hlavného mesta.

Počiatky Starej Radnice siahajú do 14. storočia, pričom veža bola postavená okolo roku 1370¹. Radnica pôvodne vznikla spojením troch meštianskych domov, ktoré v priebehu storočí prešli početnými prestavbami a rozšíreniami. Výsledkom je harmonická zmes gotiky, baroka, neorenesancie a neogotiky, ktorá rozpráva príbeh o rozvíjajúcich sa vkusoch a vplyvoch Bratislavy.

Hlavná budova susediaca s vežou, postavená mestským richtárom Jakubom II. v 14. storočí, je ukážkou gotického štýlu svojej doby. Samotná veža bola v stredoveku symbolom bezpečnosti a ochrany bohatstva. V priebehu rokov bol zosilnený a upravovaný, kedysi obsahoval mechanické hodiny a guľu zobrazujúcu fázy mesiaca.

Panoramatický výhľad

Apponyiho palác, ktorý je súčasťou komplexu, dal postaviť gróf György Apponyi v 18. storočí. Hoci architekt zostáva neznámy, palác sa v staršej literatúre pripisuje F. A. Hildebrandtovi. Dnes z tohto kedysi veľkolepého obytného domu zostali len dve krídla.

Dnes je v Starej radnici sídlo Múzea mesta Bratislavy, najstaršieho múzea v meste, založeného v roku 1868. Návštevníci si môžu prezrieť exponáty približujúce históriu Bratislavy, vrátane pútavej zbierky mučiacich zariadení, historických zbraní, brnení, obrazov, a miniatúry. Jedným z vrcholov je delová guľa zapustená do steny veže, ktorú v 19. storočí vystrelili Napoleonove vojská.

Jedným z najpútavejších zážitkov na Starej Radnici je panoramatický výhľad z vrcholu veže. Ponúka úchvatný výhľad na Staré Mesto a jeho okolie a poskytuje jedinečný pohľad na minulosť a súčasnosť mesta.

Stará Radnica je viac než len budova; je to kultúrna pamiatka, ktorá vystihuje ducha Bratislavy. Jeho hradby boli svedkami stáročnej histórie a dodnes očaruje návštevníkov svojou krásou a príbehmi. Či už ste fanúšikom histórie, nadšencom architektúry alebo jednoducho hľadáte pohľad do minulosti Slovenska, Staromestská radnica je destinácia, ktorú by ste si nemali nechať ujsť.

Primaciálny palác: Kúsok histórie

Primaciálny palác je neoklasicistický klenot, kde bol podpísaný prešovský mier. Nachádza sa v ňom zbierka anglických tapisérií zo 17. storočia a slúži ako kancelária starostu. Jeho elegancia je pripomienkou historického významu Bratislavy.

Nábrežie Eurovea: Modern sa stretáva s pokojom

Nábrežie Eurovea je moderným doplnkom Bratislavy a ponúka promenádu s obchodmi, kaviarňami a reštauráciami. Pohľad na Dunaj s Bratislavským hradom v diaľke je jednoducho hypnotizujúci.

Grassalkovichov palác: Prezidentská elegancia

Grassalkovichov palác je rokokové majstrovské dielo, ktoré hostilo spoločenské podujatia a koncerty ľudí ako Joseph Haydn. Dnes slúži ako sídlo prezidenta SR so záhradami otvorenými pre verejnosť.

Modrý kostolík: secesná krása

A napokon, Modrý kostolík je secesným zázrakom. Jeho jedinečná modrá fasáda a detailne prepracované mozaiky z neho robia jednu z najmalebnejších budov v Bratislave.

Bratislava je mesto, ktoré spája pôvab starého so živosťou nového. Každé z týchto miest ponúka jedinečný pohľad do duše mesta, čo z nich robí destináciu, ktorú musí navštíviť každý cestovateľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.bratislavaregion.travel, www.wikiwand.com, www.gettyimages.com foto: Minb
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies