Najnovšia správa o audite zistila, že nemecký zelený prechod výrazne zaostáva za cieľmi

NETKY.SK • 11 Marec 2024, 18:31 • 2 min
Najnovšia správa o audite zistila, že nemecký zelený prechod výrazne zaostáva za cieľmi

FRANKFURT - Nemecká transformácia na zelenú energiu čelí výzvam, pretože hodnotiaca správa o jej pokroku za posledné tri roky ukázala, že vláda výrazne zaostáva za svojimi cieľmi. Ekonomický minister však argumentoval, že vláda napreduje.

slovakia

left justify in out

Správa zverejnená Nemeckým federálnym dvorom audítorov (Bundesrechnungshof) vo štvrtok uviedla, že bezpečnosť dodávky energie v Nemecku je ohrozená, elektrina je drahá a federálna vláda nie je schopná komplexne posúdiť vplyv energetického prechodu na krajinu, prírodu a životné prostredie.

Nemecká vláda si stanovila za cieľ pokryť do roku 2030 približne 80 percent spotreby elektriny veternou, vodnou a solárnou energiou, čo v roku 2022 schválil nemecký parlament.

V posledných troch rokoch však expanzia obnoviteľných energií a elektrických sietí postupuje veľmi pomaly a nie je dostatok dodatočnej výrobnej kapacity na uspokojenie dopytu, uvádza sa v správe.

V správe sa tiež uvádza, že Nemecko naliehavo potrebuje rozšíriť svoju dopravnú sieť o 6 000 km, čo je sedem rokov oproti plánu.

V správe sa uvádza najmä to, že ciele týkajúce sa rozšírenia pobrežnej veternej energie sa v dohľadnej dobe nedosiahnu. V roku 2023 bola ocenená iba polovica požadovaných projektov veternej energie na pevnine, preto nie je reálne očakávať, že sa tento rok nevybavené veci vyrovnajú, povedal Kay Scheller, prezident Federálneho dvora audítorov.

Zdôraznil tiež nedostatok monitorovacích mechanizmov na sledovanie dôsledkov energetickej transformácie na pôdu, biodiverzitu a iné škody na životnom prostredí.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck odmietol zistenia revízie a uviedol, že správa podľa nemeckého média Focus Online „neodráža realitu“. Nemecko možno nedokončilo prechod, ale pokrok sa dosiahol a „expanzia nabrala na obrátkach,“ povedal Habeck.

Správa tiež kritizovala federálnu vládu za to, že neznížila dotácie na produkty z fosílnych palív, o ktorých sa predpokladá, že sú kontraproduktívne pre stratégiu energetickej transformácie v Nemecku a Európskej únii (EÚ).

Vzhľadom na to, že nemecká ekonomika je zachytená v stagnácii a vo všeobecnosti zostáva výrazné oživenie, dotácie v energetickom sektore sa všeobecne považujú za účinný nástroj na udržanie hrozby priemyselného exodu.

Habeck nedávno opäť varoval, že nemecká ekonomika je v zlom stave. Ako silný zástanca energetických dotácií sa Habeck sťažoval na zvýšené ceny energií, ktoré by mohli prinútiť spoločnosti v Nemecku presunúť výrobu do lacnejších destinácií.

Federálna vláda schválila dotačný plán v hodnote 5,5 miliardy eur ako sieťové poplatky v roku 2024, aby udržala ceny elektriny pod kontrolou.

Nemecko sa v minulom roku ukázalo ako jedno z najhorších z hľadiska hospodárskeho rastu v EÚ. Nemecká ekonomika sa v roku 2023 znížila o 0,3 percenta, na rozdiel od 0,5 percentného rastu v eurozóne.

Habeck minulý mesiac povedal, že prognóza hospodárskeho rastu pre Nemecko sa v roku 2024 zníži na 0,2 percenta, čo je výrazne menej ako predchádzajúca prognóza 1,3 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Ren Pengfei
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies