V oblasti pri Červenom mori otvorili nové medzinárodné letisko

NETKY.SK • 21 Január 2019, 21:07 • 2 min
V oblasti pri Červenom mori otvorili nové medzinárodné letisko

TEL AVIV - Izrael v pondelok slávnostne otvoril svoje nové medzinárodné letisko. Ramonovo letisko sa nachádza v púštnej oblasti na juhu krajiny. Má prispieť k posilneniu cestovného ruchu pri neďalekom Červenom mori a slúžiť ako núdzová záloha pre Letisko Bena Guriona pri hlavnom meste Tel Aviv.

slovakia

left justify in out

Na otvorení sa zúčastnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý tam pricestoval historicky prvým letom. Zo začiatku bude Ramonovo letisko vybavovať iba vnútroštátne lety, ktoré prevádzkujú izraelské spoločnosti Arkia a Israir. Termín začiatku medzinárodných letov však zatiaľ nebol stanovený.

 

 

Letisko na svojej webovej stránke uvádza, že ročne bude schopné odbavovať spočiatku maximálne dva milióny pasažierov, avšak do roku 2030 zväčší svoju kapacitu na 4,2 milióna pasažierov ročne. Disponuje 3,6 kilometra dlhou pristávacou, resp. vzletovou dráhou a parkovacím priestorom pre deväť širokotrupových lietadiel.

 

img

 

Ramonovo letisko leží približne 18 kilometrov od izraelského červenomorského letoviska Ejlat a neďalekého jordánskeho prístavu Akaba. Nízkonákladové charterové lety, ktorá v súčasnosti lietajú na medzinárodné letisko Uvda, ležiace zhruba 60 kilometrov od Ejlatu, budú presunuté na Ramonovo letisko.

 

 

Výstavba letiska sa začala v roku 2013 a náklady dosiahli v prepočte 395 miliónov eur. Letisko je pomenované po Ilanovi Ramonovi, prvom izraelskom astronautovi, ktorý zahynul v roku 2003 počas katastrofy raketoplánu Columbia, a jeho synovi Assafovi, vojenskom pilotovi, ktorý zahynul v roku 2009 počas cvičného letu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tour inside the new Ramon Airport. #ramonairport #airporttour #negev #desertairport

Príspevok, ktorý zdieľa Rachel Harmatta (@rachelharmatta),

 

Cestovný ruch je pre židovský štát významným zdrojom príjmov. Tie v roku 2017 dosiahli 5,8 miliardy dolárov. Vlani navštívilo Izrael rekordných 3,6 milióna turistov - najmä zo Spojených štátov, Ruska, Francúzska, Nemecka a Británie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies