Vláda schválila ďalšiu pomoc pre gastro sektor a cestovný ruch! Podnikatelia si rozdelia viac ako 37- miliónov eur

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 16:21 • 2 min
Vláda schválila ďalšiu pomoc pre gastro sektor a cestovný ruch! Podnikatelia si rozdelia viac ako 37- miliónov eur

BRATISLAVA - Domáci cestovný ruch vrátane gastrosektoru dostane v rámci štátnej finančnej pomoci ďalších 37,25 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Vláda totiž schválila návrh ministerstva dopravy a výstavby na zabezpečenie finančných prostriedkov pre tzv. veľkú schému štátnej pomoci na podporu cestovného ruchu, ktorý je zasiahnutý pandémiou koronavírusu.  

 

O finančnú pomoc môžu požiadať aj väčšie firmy, ktoré presiahli limit, čiže hranicu 200-tisíc eur. Financie majú slúžiť na pokrytie fixných nákladov.

 

Schému pomoci odobrila aj EK

Samotnú veľkú schému pomoci musela schváliť aj Európska komisia (EK), podľa ktorej je navrhnutá pomoc zo strany štátu  zlučiteľná s vnútorným trhom Európskej únie (EÚ).

Vychádza zo schémy pomoci de minimis, podmienkou na získanie pomoci zostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019.

 

Za rovnaké obdobie je možné požiadať o finančnú pomoc len v rámci jednej schémy, teda buď schémy pomoci de minimis, alebo schémy štátnej pomoci.

 

Podnikatelia dostanú na výber

Veľká schéma bola podľa štátnej tajomníčky Kataríny Brunckovej pripravená v spolupráci s odborníkmi z gastrosektora a cestovného ruchu.

 

Oproti súčasnej malej schéme pomoci rozdiel bude vo výške možných nekrytých fixných nákladov, keď vo veľkej schéme budú môcť podniky požiadať o finančný príspevok maximálne do 70 percent nekrytých finančných nákladov. Pre malé a stredné podniky to bude hranica 90 percent.

Vláda už celkovo schválila v rámci schémy minimálnej pomoci pre cestovný ruch a gastrosektor vyše 220 miliónov eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú

 

Kto môže o finančnú pomoc požiadať? 

Keďže druhá vlna pandémia trvala oveľa dlhšie, ako sa očakávalo, podniky pôsobiace v cestovnom ruchu či v gastre utrpeli vysoké straty, lebo museli byť dlhodobo zatvorené alebo mohli len veľmi obmedzene fungovať.

 

Rovnako ako v malej schéme pomoci, tak aj vo veľkej schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá či historické pamiatky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies