Rakúsky šéf verejnej bezpečnosti o slovenských informáciách. Pripustil chybu na strane Viedne

NETKY.SK • 5 November 2020, 07:39 • 2 min
Rakúsky šéf verejnej bezpečnosti o slovenských informáciách. Pripustil chybu na strane Viedne

V udalosti, ktorá otriasla svetom, sa spomínalo aj Slovensko. Vyjadril sa aj rakúsky minister vnútra.

slovakia

left justify in out

VIEDEŇ - Šéf rakúskeho rezortu vnútra Karl Nehammer pripustil, že pri informácii o páchateľovi útoku, ktorú dali slovenské orgány rakúskym, sa mohla stať chyba na ich strane.

 


Dvadsaťročný atentátnik Kujtim Fejzulai, ktorý pochádzal zo Severného Macedónska a ktorý mal aj rakúske občianstvo, zabil vo Viedni počas teroristického útoku štyroch ľudí a ďalšie zranil. Slovenská informačná služba Rakúšanov informovala o pokuse tohto atentátnika v lete zohnať muníciu zo Slovenska, čo sa mu však nepodarilo.

 

Páchateľ sympatizoval s Islamským štátom a už bol vo väzení, odkiaľ sa pre program rakúskej vlády, ktorý je akousi druhou šancou pre extrémistov, dostal na slobodu. Vraj už v ňom nevideli ohrozenie. Aj Nehammer sa vyjadril, že toto musia v krajine prehodnotiť.

 

 

Strelec, ako osamelý útočník, mal počas útoku vo Viedni pušku, ale aj atrapu výbušného opasku, pištoľ i mačetu. Rakúski policajti ho zastrelili krátko po jeho vyčíňaní. A Nehammer v stredu priznal, že sa mohli pokaziť aj iné veci. Teda okrem programu deradikalizácie, ktorý útočník dokázal oklamať dobrým správaním, pričom to evidentne hral, že je neškodný. Chce aby vznikla nezávislá komisia, ktorá to prešetrí.

 

Podozrivým osobám z Rakúska sa napokon nákup na Slovensku nepodarilo uskutočniť. Rakúsky riaditeľ verejnej bezpečnosti Franz Ruf priznal, že Rakúšania takéto informácie od Slovákov obdržali. Nevie však, "či proces prebehol optimálne".

 

Prečítajte si o teroristickom útoku vo Viedni viacej.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies