AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko zdôvodnilo útok na nákupné centrum v Kyjeve

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 06:06 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko zdôvodnilo útok na nákupné centrum v Kyjeve

BRATISLAVA – Prinášame najdôležitejšie správy z Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 19:35 (21. 3. 2022)

 

Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré zničili pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov.

 

img

 

Objasnil, že ruskými „ďalekonosnými vysoko presnými zbraňami“ v noci na 21. marca v Kyjeve „zničili v nefunkčnom nákupnom centre batérie ukrajinských raketových systémov s viacerými odpaľovacími systémami a sklad munície“ pre tieto zbraňové systémy.

 

Pri zásahu objektu prišlo o život najmenej osem ľudí, dodala agentúra AFP.

 

Aktualizácia 17:16 (21. 3. 2022)

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo veľvyslanca USA Johna Sullivana a odovzdalo mu protestnú nótu v súvislosti s nedávnymi výrokmi prezidenta USA Joe Bidena, ktorý označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca.

 

img

 

Vo vyhlásení ruského ministerstva citovaného agentúrou Reuters uviedli, že pre „takéto vyhlásenia amerického prezidenta, nehodné štátnika takého vysokého postavenia“ sa rusko-americké vzťahy dostávajú na pokraj zlomu. Ministerstvo tiež veľvyslanca upozornilo, že „nepriateľské akcie podniknuté proti Rusku“ budú mať za následok „ráznu a rozhodnú odpoveď“.

 

Biden označil minulú stredu ruského prezidenta Putina za vojnového zločinca. Urobil tak verejne prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Bidenov výrok za neprijateľný a neodpustiteľný.

 

Bidenove slová boli reakciou na dianie na Ukrajine, kam Rusko 24. februára vyslalo tisíce svojich vojakov v rámci tzv. špeciálnej vojenskej operácie.

 

Aktualizácia 15:43 (21. 3. 2022)

 

Z ukrajinských prístavov pri Odese sa z kotevných lán odtrhlo niekoľko stoviek námorných mín, ktoré sú teraz unášané do Čierneho mora. Upozornila na to ruská tajná služba. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a ANSA.

 

„V dôsledku silnej búrky sa odtrhli laná, ktorými boli míny ukotvené," uviedla v tlačovom vyhlásení ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Dodala, že pre poveternostné podmienky a morské prúdy sa teraz míny voľne pohybujú v Čiernom mori. FSB odhaduje, že uvoľnených mín môže byť približne 420 a že ich do prístavov nastražila ukrajinská armáda.

 

Agentúra Reuters uvádza, že turecké orgány varovali pred mínami lode plaviace sa cez prielivy Bospor a Dardanely. Podľa agentúry ANSA vydala varovanie pred plavbou rybárskych lodí do Čierneho mora aj bulharská vláda.

 

Ukrajinský úrad pre námornú dopravu však tvrdenia FSB odmieta a nazýva ich dezinformáciami, ktoré vraj ruská strana používa ako zámienku na uzáveru určitých častí Čierneho mora.

 

Čierne more je dôležitou lodnou dopravnou tepnou, ktorá sa využíva najmä na prepravu obilia, ropy a ropných produktov.

 

Aktualizácia 13:30 (21. 3. 2022)

 

Ruská armáda oznámila, že v blízkosti obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupoľ zakotvilo veľké podporné plavidlo ruského námorníctva určené na prevoz vojenskej techniky. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

 

 

Plavidlo Orsk zakotvilo v ukrajinskom prístave Berďansk, ktorý už okupovali ruské invázne sily. Berďansk leží na pobreží Azovského mora a od Mariupolu je vzdialený asi 70 kilometrov.

 

Podľa portálu Zvezda, ktorý spravuje ruská armáda, sa na lode Orsk zmestí až 20 tankov alebo 50 obrnených transportérov. Do inváznych operácií na Ukrajine je zapojených 10 takýchto transportných plavidiel.

 

Aktualizácia 12:15 (21. 3. 2022)

 

Embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré presadzujú niektoré európske štáty v súvislosti s vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine, by malo priamy dosah na všetkých, uviedol v pondelok vo vyhlásení Kremeľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

Ropné embargo je „rozhodnutie, ktoré zasiahne každého“, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Hovorca sa k tejto téme vyjadril krátko pred začiatkom pondelkovej schôdzky ministrov zahraničných vecí Európskej únie, na ktorej bude euroblok diskutovať o ďalších sankciách voči Moskve, pripomína AFP.

 

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil v pondelok ruský útok na ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ za „obrovský vojnový zločin“. Ukrajinské vedenie v noci na pondelok odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného Mariupoľa, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda.

 

 

Aktualizácia 9:50 (21. 3. 2022)

 

Únik amoniaku v chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny v pondelok ráno nastal po poškodení nádrže v dôsledku ruského ostreľovania. Únik zamoril oblasť s polomerom viac ako 2,5 kilometra. TASR správu prevzala z agentúry AP a denníka The Guardian. „Následkom ostreľovania ruským nepriateľom bola poškodená nádrž s čpavkom s kapacitou 50 ton,“ povedal gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj, píše The Guardian.

 

 

Únik nastal v závode Sumychimprom, v ktorom vyrábajú priemyselné hnojivá. Na mieste zasahovali pohotovostné zložky. Oblasť v okolí závodu ostreľovali v pondelok nadránom, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian s odvolaním sa na armádne zdroje. Záchranári sa podľa tohto zdroja usilovali opraviť poškodené potrubie. Zranenia údajne utrpel jeden pracovník fabriky. Závod Sumychimprom sa nachádza na východnom okraji mesta Sumy, ktoré malo pred vypuknutím vojny 263 000 obyvateľov, uviedla agentúra AP. Mesto leží približne 40 kilometrov od hraníc s Ruskom, v uplynulých týždňoch zažíva ostreľovanie a v oblasti pokračujú ťažké boje.

 

 

Aktualizácia 8:40 (21. 3. 2022)

 

Najmenej šesť ľudí prišlo o život v nedeľu neskoro večer pri leteckom útoku ruských vojenských jednotiek na nákupné centrum v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Pred nákupným strediskom Retroville (Retroviľ) v severozápadnej časti ukrajinskej metropoly bolo naukladaných šesť tiel, uviedol reportér agentúry AFP. Budova bola zasiahnutá mohutným výbuchom, ktorý zničil vozidlá na parkovisku a zanechal na mieste kráter široký niekoľko metrov.

 

 

Pohotovostná služba predtým oznámila, že „nepriateľské ostreľovanie“ spôsobilo požiar na viacerých poschodiach nákupného centra v Podiľskom mestskom obvode. Zverejnila tiež zábery z bezpečnostnej kamery, zachytávajúce veľkú explóziu, po ktorej nasledovala séria menších výbuchov. Troch zranených predtým hlásili po ruskom nálete v Žytomyrskej oblasti západne od Kyjeva. Útok severne od mesta Žytomyr poškodil 13 budov, uviedla ukrajinská záchranná služba, ktorá zverejnila fotografie horiacich budov a trosiek.

 

 

Aktualizácia 7:00 (21. 3. 2022)

 

Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupoľ na juhovýchodnom pobreží krajiny, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

 

„Nebude žiadna kapitulácia, žiadne zloženie zbraní,“ povedala podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková v noci na pondelok pre spravodajský server Ukrajinska pravda. Podľa jej slov o tomto stanovisku už informovali ruskú stranu. Vereščuková súčasne žiadala ruskú armádu o otvorenie humanitárnych koridorov do zničeného prístavného mesta.

 

 

Rusko v nedeľu večer vyzvalo ukrajinské jednotky v Mariupole, aby zložili zbrane a mesto v pondelok dopoludnia opustili. Na to bude od 10.00 do 12.00 h moskovského času (8.00 až 10.00 h SEČ) vytvorený koridor, oznámil podľa štátnych médií predstaviteľ ruského ministerstva obrany Michail Mizincev. Rusko podľa jeho slov navrhlo Ukrajine plán, na základe ktorého by z Mariupoľu mohli v zmienenom čase odísť ukrajinskí vojaci a „zahraniční žoldnieri“, a to „bez zbraní a munície“ a trasou dohodnutou s Ukrajinou.

 

Kyjev by mal na ruský návrh reagovať „oficiálnou písomnou odpoveďou“ do 5.00 h moskovského času (3.00 h SEČ), doplnil Mizincev. Ruská armáda adresovala ukrajinskej strane návrh formou listu s ôsmimi stranami, píše DPA. „Namiesto toho, aby ste strácali čas osemstranovým listom, by ste mali jednoducho otvoriť koridor,“ reagovala Vereščuková, ktorá podľa agentúry AP ruské vyhlásenie označila za „manipuláciu“.

 

V ruskom návrhu sa podľa staníc BBC a Sky News tiež uvádza, že po evakuácii vojakov by od 12.00 h moskovského času (10.00 h SEČ) mohli do Mariupoľa bezpečne prichádzať humanitárne konvoje s potravinami, liekmi a ďalšími zásobami, pričom z mesta by zároveň mohli odchádzať tisíce civilistov, a to na západ alebo na východ.

 

 

Pôvodná správa

 

V meste bolo v čase útoku počuť mohutný výbuch a v troskách nákupného centra Retroville bolo následne vidno požiar, uviedli novinári AFP. „Zatiaľ jeden zabitý,“ napísal starosta Vitalij Kličko na sociálnej sieti s tým, že škody vznikli aj na viacerých obytných budovách. Pohotovostná služba oznámila, že „nepriateľské ostreľovanie“ spôsobilo požiar na viacerých poschodiach nákupného centra v Podiľskom obvode na severozápade mesta, pričom horelo aj viacero vozidiel. Zverejnila tiež zábery z bezpečnostnej kamery, zachytávajúce veľkú explóziu, po ktorej nasledovala séria menších výbuchov.

 

 

Hasiči vytiahli z trosiek najmenej jedného muža pokrytého prachom, vyplýva z ďalšieho videa zverejneného pohotovostnými službami. Miesto uzavreli vojaci, ktorí novinárom povedali, aby odišli ďalej, a varovali ich pred nebezpečenstvom nevybuchnutej munície. Obyvatelia bytového domu, na ktorom výbuch rozbil okná, podľa AFP uviedli, že neďaleko nákupného centra stál niekoľko dní mobilný raketomet.

 

Troch zranených predtým hlásili po ruskom vzdušnom údere v Žytomyrskej oblasti západne od Kyjeva. Útok severne od mesta Žytomyr poškodil 13 budov, uviedla ukrajinská záchranná služba, ktorá zverejnila fotografie horiacich budov a trosiek. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že „vysoko presné rakety“ zasiahli výcvikové stredisko ukrajinských špeciálnych jednotiek v Žytomyrskej oblasti, asi 150 kilometrov západne od Kyjeva.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Z domovov utieklo už desať miliónov Ukrajincov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies