Pri samovražednom útoku v Somálsku prišlo o život najmenej 20 vládnych vojakov

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 09:30 • 2 min
Pri samovražednom útoku v Somálsku prišlo o život najmenej 20 vládnych vojakov

MOGADIŠO - Samovražedný útočník v pondelok zaútočil na vojenský výcvikový tábor v somálskom hlavnom meste Mogadišo a zabil najmenej 20 vojakov, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

K útoku vo vojenskej akadémii sa prihlásila skupina aš-Šabáb napojená na teroristickú sieť al-Káida. O život celkovo prišlo 27 ľudí a takmer 60 ďalších osôb je zranených, uviedol poslanec somálskeho parlamentu, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa AFP odvolávajúcej sa na očitých svedkov útok spáchal džihádista, ktorý vošiel na základňu, kde sa 14. pechotná brigáda pripravovala na výcvik. Útočník následne aktivoval výbušniny, ktoré mal v oblečenej veste. Ako sa útočníkovi podarilo dostať do areálu vojenského tábora nie je zatiaľ jasné. 

AFP dodala, že 14. pechotná brigáda bola vytvorená na pamiatku útoku zo 14. októbra 2017, keď v rušnej obchodnej štvrti vybuchlo nákladné auto naložené výbušninami. Zahynulo 512 ľudí a ďalších 295 bolo zranených. Somálsky parlament vyjadril sústrasť rodinám vojakov zabitých pri pondelkovom útoku.

"Je to národná tragédia," povedal podpredseda parlamentu Abdalahi Umar Abširú. Hnutie aš-Šabáb, ktoré je napojené na al-Káidu, sa od roku 2007 snaží zvrhnúť zahraničím podporovanú vládu v Mogadiše. Bojovníci aš-Šabábu boli z Mogadiša vytlačení ešte v roku 2011. Ich hnutie napriek veľkej augustovej ofenzíve provládnych síl podporovaných jednotkami Africkej únie a leteckými útokmi USA, naďalej ovláda rozsiahle územia a pokračuje v útokoch na civilné, politické a vojenské ciele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Peoples Gazette
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies