Ako sa Miroslav Výboh, priateľ Roberta Fica, dostal do hľadáčika NAKA

NETKY.SK • 5 August 2021, 15:10 • 2 min
Ako sa Miroslav Výboh, priateľ Roberta Fica, dostal do hľadáčika NAKA

Prvá vec, ktorá zrejme každému zíde na um je, že Miroslav Výboh je priateľ Roberta Fica. Cestovali spolu za Kaddáfím. Výboh bol zapletený v kauze Pandur, v ktorej mal podľa rakúskych podnikateľov žiadať úplatok 18-miliónov eur. Taktiež figuruje v kauze Mýtnik 3.

slovakia

left justify in out

Podľa protálu aktuality.sk, Výboh ovláda najväčšiu slovenskú stavebnú firmu Doprastav. Nie je to však žiaden nováčik. Miroslav Výboh je úspešným podnikateľom už od deväťdesiatych rokov.

 

Prečítajte si: Podnikateľ Výboh popiera záujem o kúpu stavebnej firmy Doprastav

 

img

 

Prečítajte si: Oligarcha Miroslav Výboh bude vypovedať netradičným spôsobom!

 

Ako sa to celé začalo?

Najväčšie úspechy zožal za prvej vlády Roberta Fica. Dostal sa do popredia medzi najbohatších Slovákov. Nazývali ho oligarcha Smeru, Robert Fico ho totiž označil za osobného priateľa. "Pán Výboh je môj priateľ." Táto veta možno rezonuje v ušiach viacerých Slovákov.

 

Nadácia zastavme korupciu uviedla ďalšiu Ficovu vetu: „Ja si vyhradzujem právo na súkromné priateľské stretnutia s ľuďmi, kde sa cítim príjemne a kde si veľmi rád dám pohár vína." 

 

 

Zbrojárska kariéra

Výboh sa stal známym ako zbrojár, ktorý „behá s Ficom“, uviedli Aktuality. Fica spoznal vďaka bývalému námestníkovi českého ministra obrany Jaroslavovi Kopřivovi v roku 2010. Na uniknutej nahrávke rozhovoru lobistov sa o Výbohovi vyjadril: "Náš kontakt tam behá s Ficom.“

 

Súvisiaci článok: Ficov priateľ Výboh pýtal pri nákupe vozidiel pre českú armádu tučnú províziu!

 

Miroslav Výboh podľa denníka SME osobne vybavoval províziu za nákup obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu. Na súde v Prahe takto vypovedal bývalý manažér rakúskej dodávateľskej firmy Steyr Lutz Kampmann.

 

Ten tvrdil, že ho Výboh pozval v decembri 2007 na stretnutie, na ktorom od neho pýtal províziu trikrát šesť miliónov eur. "Výboh povedal, že česká strana ho poverila, aby vyjednával o možnej redukcii zmluvy." 

 

Takmer obvinený

Denník SME v roku 2014 informoval, že oligarcha bol takmer obvinený. Pretože si pýtal za vybavenie zákazky 18-miliónov eur. „Za úplatok bol odsúdený český lobista Marek Dalík, ktorý tvrdil, že províziu si vypýtal Miroslav Výboh, ktorý mal zariadiť obchod na slovenskej strane. Súd mu však neuveril a Výboh bol len v pozícii svedka, nikdy nebol obvinený,“ povedala pre Refresher Zuzana Petková. 

 

"Obvinenie M. Výboha vrhá tieň na Smer, Hlas, s ktorými bol spájaný. Po Jozefovi Brhelovi je to ďalšia ‚veľká ryba‘ slovenského biznisu, ktoré slovenská polícia v súvislosti s korupciou obvinila.“ 

 

Návšteva u Kaddáfího a trvalý pobyt v Monaku

O sedem rokov neskôr sa s Robertom Ficom už priatelil oficiálne. Cestovali spolu do Líbye za diktátorom Muammarom Kaddáfím. Počas druhej Ficovej vlády sa Výboh stal honorárnym konzulom Monaka. V Monaku má doteraz trvalý pobyt. Stal sa realitným magnátom, organizoval projekty v hodnote stoviek miliónov eur na Slovensku aj v zahraničí. TREND odhadol v roku 2019 Výbohov majetok na 281 miliónov eur.

 

Súvisiaci článok: Miroslavovi Výbohovi pozastavili činnosť honorárneho konzula Monackého kniežatstva na Slovensku

 

Fico síce vo vláde skončil, no ich priateľstvo pretrvalo. Keď Fico v roku 2019 cestoval do Mostaru, jeho trasu kopírovalo súkromné lietadlo spojené s Výbohom.

 

Prečítajte si: V kauze Mýtnik III obvinili vyšetrovatelia osem osôb. Trestnému stíhaniu čelí aj Ficov človek!


Výboh so synom Matúšom dodnes plnia stránky novín ako jedni z prominentov. Preslávili sa novými realitnými projektmi, či nákupmi miliónových áut Ferrari. Niekto si ich možno pamätá z čias, keď ešte dokázali útočiť na novinárov, ktorí ich chceli odfotiť.

 

Výboh a svet módy

Neváhal načrieť ani do sveta módy! Denník E v roku 2020  informoval, že Výboh sa púšťa do tejto oblasti.  Prostredníctvom Middlecapu vstúpil do firmy, ktorá predáva luxusné oblečenie pre mužov s názvom Nahmias. Je to značka známa aj vďaka Justinovi Bieberovi, LeBronovi Jamesovi, P. Diddymu či Usherovi.

 

Čestné miesto v knihe 

O Oligarchovi Výbohovi je zmienka i v knihe Banda zlodejov - Šokujúca pravda o oligarchoch a politikoch na Slovensku, ktorej autorom je Krajniak Milan Ignác. "Miroslav Výboh je osobným priateľom premiéra Fica. Výboh je známy tým, že sa zúčastnil na slávnej lobistickej večeri v Prahe, kde si mal poradca českého premiéra Topolánka, Marek Dalík, údajne vypýtať mastný úplatok za objednávku obrnených vozidiel Pandur. Niektoré zdroje však hovoria, že Dalík je v tejto kauze nevinne a úplatok si mal v skutočnosti vypýtať niekto, koho priezvisko sa začína na V.."

 

Súvisiaci článok: Elitní policajti opäť zasahovali! V kauze Mýtnik obvinili oligarchu Výboha

 

Aktuálna situácia

Momentálne Výboh s bývalými daniarmi, ktorí dosiahli vysoké funkcie za vlády Smeru, čelí obvineniu v kauze Mýtnik 3.

 

Prečítajte si článok: Podľa Imreczeho si expremiér Pellegrini vypýtal províziu 150-tisíc eur

 

Medzi ľudí zapletených do tejto kauzy patrí aj František Imrecze, s ktorým sa Výboh stretol v roku 2016 v bratislavskej reštaurácii. Imrecze po stretnutí tvrdil, že sa s Výbohom pozná roky a na stretnutie mu doniesol škatuľu kubánskych cigár. Imrecze vypovedal o prípade 150-tisícového úplatku, ktorý mal cez Výboha údajne smerovať vtedajšiemu štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Petrovi Pellegrinimu. Pellegrini akúkoľvek spojitosť s týmto prípadom popiera.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona