Záhady, ktoré mrazia krv v žilách: Najzaujímavejšie nevyriešené zločiny na svete. Dozvieme sa niekedy pravdu?

NETKY.SK • 7 Február 2024, 12:00 • 2 min
Záhady, ktoré mrazia krv v žilách: Najzaujímavejšie nevyriešené zločiny na svete. Dozvieme sa niekedy pravdu?

Na svete existuje množstvo nevyriešených zločinov, ktoré sú zaujímavé z rôznych dôvodov. Niektoré sú zaujímavé pre svoju brutalitu, iné pre svoju záhadnosť, ďalšie pre svoj historický alebo kultúrny význam. Aká je nádej, že sa niekedy dozvieme pravdu?

slovakia

left justify in out

Čo spája Otíliu Vranskú, Zodiacovho vraha a Tylenolové vraždy? Sú to prípady, ktoré sa nikdy nepodarilo objasniť a ich páchatelia zostali neznámi. Tieto a ďalšie nevyriešené zločiny fascinujú verejnosť, médiá i odborníkov už roky, ba dokonca desaťročia.

Prečo sa niektoré zločiny nedajú vyriešiť? Aké sú najväčšie prekážky pri ich vyšetrovaní? A aká je nádej, že sa niekedy dozvieme pravdu?

Čo sú to nevyriešené prípady?

Nevyriešený prípad je taký, ktorý sa nepodarilo uzavrieť z dôvodu nedostatku dôkazov, svedkov, podozrivých alebo iných informácií. Nevyriešené prípady sa môžu týkať rôznych druhov trestnej činnosti, ako sú vraždy, únosy, zmiznutia, loupeže, teroristické útoky, podvody a iné.

Nevyriešené prípady predstavujú výzvu pre políciu, prokuratúru a súdnictvo, pretože znamenajú, že spravodlivosť nebola dosiahnutá a páchateľ je stále na slobode. Nevyriešené prípady tiež zvyšujú pocit neistoty a strachu v spoločnosti, pretože ukazujú, že niektoré zločiny sa nedajú predísť ani potrestať.

Ako sa vyšetrujú?

Nevyriešené prípady sa vyšetrujú rôznymi spôsobmi, v závislosti od ich zložitosti, staroby a dostupnosti zdrojov. 

Znovuotvorenie prípadu: Ide o proces, kedy sa prípad, ktorý bol uzavretý alebo odložený, znovu preskúma a analyzuje, aby sa zistilo, či existujú nové dôkazy, svedkovia, podozriví alebo iné okolnosti, ktoré by mohli pomôcť pri jeho riešení. Znovuotvorenie prípadu sa zvyčajne robí na základe žiadosti obete, jej rodiny, advokáta, novinára, aktivistu alebo iného zainteresovaného subjektu. Môže byť tiež iniciované políciou, prokuratúrou alebo súdom, ak sa objavia nové informácie alebo technológie, ktoré by mohli ovplyvniť pôvodné rozhodnutie.

Použitie forenznej vedy: Forenzná veda je aplikácia vedeckých metód a techník na zber, analýzu a interpretáciu dôkazov z miesta činu. Forenzná veda sa používa na identifikáciu páchateľov, obetí, zbraní, motívov a iných relevantných faktorov. Forenzná veda sa neustále vyvíja a zlepšuje, čo umožňuje vyšetrovateľom použiť nové a presnejšie spôsoby, ako riešiť nevyriešené prípady. Niektoré z najpoužívanejších forenzných disciplín sú: daktyloskopia (odtlačky prstov), DNA analýza, balistika (strelivo), toxikológia (otravy), antropológia (kosti), psychológia (profilovanie) a iné.

Spolupráca s verejnosťou: Spolupráca s verejnosťou je dôležitým aspektom pri vyšetrovaní nevyriešených prípadov, pretože sa od nej môžu získať cenné informácie, tipy, svedectvá alebo dokonca podozrenia. Spolupráca s verejnosťou sa uskutočňuje prostredníctvom rôznych kanálov, ako sú: tlačové konferencie, letáky, plagáty, webové stránky, sociálne médiá, anonymné linky, odmeny, dokumentárne filmy, podcasty a iné. Spolupráca s verejnosťou tiež pomáha zvyšovať povedomie o nevyriešených prípadoch, podporovať zapojenie občanov a vytvárať tlak na orgány činné v trestnom konaní.

Aké sú najzaujímavejšie nevyriešené zločiny na svete?

Na svete existuje množstvo nevyriešených zločinov, ktoré sú zaujímavé z rôznych dôvodov. Niektoré sú zaujímavé pre svoju brutalitu, iné pre svoju záhadnosť, ďalšie pre svoj historický alebo kultúrny význam. Medzi najzaujímavejšie nevyriešené zločiny na svete patria aj tieto.

Vražda Otílie Vranskej

Vražda Otílie Vranskej je jedným z najslávnejších a najzáhadnejších prípadov nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Otília Vranská bola 22-ročná prostitútka, ktorá bola zavraždená v roku 1933. Jej telo bolo rozrezané a uložené do dvoch kufrov, ktoré sa našli v rôznych vlakoch v Bratislave a Košiciach.

Páchateľa sa nikdy nepodarilo identifikovať, hoci sa o to usilovala polícia, tlač i verejnosť. Prípad bol plný nezrovnalostí, falošných stôp, konšpiračných teórií a spekulácií. Dodnes sa nevie, kto zabil Otíliu Vranskú, prečo ju zabil, ako ju zabil a ako sa jej zbavil.

Vrah Zodiac

Vrah Zodiac je pomenovanie pre neznámeho sériového vraha, ktorý páchal zločiny v Kalifornii v rokoch 1968 až 1969. Zabil najmenej päť ľudí a zranil ďalších dvoch. Vrah Zodiac sa vyznačoval tým, že posielal listy a šifrované správy polícii a novinám, v ktorých sa vysmieval svojim prenasledovateľom, vyhrážal sa ďalším vraždám a tvrdil, že má za sebou viac obetí, než sa predpokladalo.

Nikdy sa ho nepodarilo odhaliť ,napriek tomu, že sa vypísala vysoká odmena, že sa mu venovali stovky detektívov a že sa mu venujú dodnes mnohí amatérski vyšetrovatelia. Prípad Zodiacovho vraha je považovaný za jeden z najkomplikovanejších a najznámejších v histórii kriminalistiky.

Tylenolové vraždy

Tylenolové vraždy sú označenie pre sériu otráv, ktoré sa odohrali v roku 1982 v Chicagu a okolí. Páchateľ neznámo kedy a kde vnikol do niekoľkých lekární a obchodov a vymenil kapsule lieku Tylenol, ktorý sa používa na zmiernenie bolesti, za kapsule obsahujúce smrteľnú dávku kyanidu.

Následkom toho zomrelo sedem ľudí, ktorí užili otrávený Tylenol. Páchateľ sa nikdy neprihlásil ani nevysvetlil svoje motívy. Polícia ani FBI sa mu nepodarilo vypátrať, hoci sa podozrievalo niekoľko osôb.

Tylenolové vraždy spôsobili veľkú paniku v spoločnosti a zmenili spôsob, akým sa balia a predávajú lieky bez lekárskeho predpisu. V dôsledku toho sa zaviedli bezpečnostné opatrenia, ako sú pečate, fólie, uzávery a obaly, ktoré majú zabrániť manipulácii s liekmi.

Tiež sa zvýšila informovanosť a prevencia o možných rizikách a príznakoch otravy. Tylenolové vraždy sú pripomínané ako jeden z najhorších prípadov sabotáže v histórii farmaceutického priemyslu.

Jack Rozparovač

Jack Rozparovač je prezývka pre neznámeho sériového vraha, ktorý páchal zločiny v Londýne v roku 1888. Jack Rozparovač zabil najmenej päť žien, ktoré sa venovali prostitúcii. Jack Rozparovač sa vyznačoval tým, že svoje obete nielen zabil, ale aj zohavil a vyrezával im orgány.

Jack Rozparovač posielal listy polícii a novinám, v ktorých sa vychvaľoval svojimi činmi, posmieval sa svojim prenasledovateľom a podpisoval sa ako Jack Rozparovač. Jack Rozparovač sa nikdy nepodarilo odhaliť, hoci sa mu venovala celá armáda policajtov, detektívov, novinárov a dobrovoľníkov.

Prípad Jacka Rozparovača je považovaný za jeden z najslávnejších a najmystickejších v histórii kriminalistiky. Dodnes sa špekuluje o tom, kto bol Jack Rozparovač, aké mal pohnútky, aké mal znalosti a zručnosti, aké mal spojitosti a či bol súčasťou nejakej väčšej zápletky. Inšpiroval mnohých umelcov, spisovateľov, filma rov a tvorcov hier, ktorí sa snažili zachytiť jeho atmosféru, osobnosť a záhadu.

Je tiež predmetom mnohých vedeckých a historických štúdií, ktoré sa pokúšajú použiť moderné metódy a technológie na riešenie tejto starej záhady. Prípad Jacka Rozparovača je tak jedným z najzaujímavejších nevyriešených zločinov na svete, ktorý stále drží v napätí milióny ľudí.

Nevyriešené zločiny sú fenomén, ktorý nás neustále fascinuje, desí a provokuje. Sú to prípady, ktoré nám ukazujú, že nie všetko sa dá vysvetliť, že nie všetko sa dá dokázať, že nie všetko sa dá spravodlivo potrestať.

Sú to prípady, ktoré nám dávajú nádej, že sa niekedy dozvieme pravdu, ale aj strach, že sa nikdy nedozvieme. Sú to prípady, ktoré nás nútia zamyslieť sa nad našou bezpečnosťou, spravodlivosťou, morálkou a ľudskou povahou.

Sú to prípady, ktoré nás inšpirujú k hľadaniu odpovedí, k vytváraniu hypotéz, k rozvíjaniu fantázie.

Zdroje:

www.magazin.pluska.sk/zaujimavosti/nevyriesene-zlociny-ktore-mozu-vysetrovatelia-coskoro-rozlusknut

www.shutterstock.com/cs/image-photo/crime-scene-tape-blurred-forensic-law-579245569%29

www.obkec.azet.sk/clanok/jaUetmm/zahadne-zmiznutia-ci-nevyriesene-vrazdy-5-najdesivejsich-kriminalnych-pribehov-v-historii/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Vocal Media
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies