Ako sa chovať počas teroristického útoku? PZ a NAKA edukujú Slovákov

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 14:10 • 2 min
Ako sa chovať počas teroristického útoku? PZ a NAKA edukujú Slovákov

BRATISLAVA - Policajný zbor a Národná kriminálna agentúra spoločne pripravili aktualizovanú verziu kampane s odporúčaniami, ako sa správať počas prípadného teroristického útoku. Aktualizovaná kampaň Policajného zboru sa na sociálnych sieťach bude objavovať raz za polroka.

slovakia

left justify in out

Hovorca Prezídia PZ Michal Slivka v tlačovej správe informuje o tom, že základné a stručné odporúčania polície pre verejnosť v prípade teroristického útoku sú Uteč – Skry sa – Volaj – Počúvaj – Mysli. Polícia bude jednotlivé preventívne rady rozvíjať prostredníctvom grafík a statusov na ich sociálnych sieťach.


Treba podotknúť, že hlavným cieľom každej osoby by mal byť v prípade teroristického útoku útek na bezpečné miesto. Ak to nie je možné, je nevyhnutné sa pred útočníkmi skryť a zároveň myslieť na vypnutie zvukov a vibrácií telefónu. Hneď, ako to bude možné, je nutné kontaktovať políciu so základným a stručným opisom situácie a následne je dôležité riadiť sa pokynmi polície.

 

AKO PREŽIŤ TERORISTICKÝ ÚTOK (1.): 5 RÁD, KTORÉ VÁM MÔŽU ZACHRÁNIŤ ŽIVOT Všetko podstatné nájdete v priloženej...

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Pondelok 1. marca 2021


Filmy sú skreslené
„Hrdinské činy sú často úspešné vo filmovom prevedení. Reálny život dokáže byť krutý. V ňom sa nedá určitý okamžik zopakovať, ako pri nakrúcaní umeleckého diela. Aj tejto myšlienke sa venuje nová kampaň polície. Samozrejme, je vždy možné využiť daný moment a snažiť sa pomôcť iným. Napríklad pri úteku z miesta výskytu ozbrojeného útočníka kričať a varovať ostatné osoby, ktoré stretnete po ceste,“ vysvetľujú príslušníci polície. 

 

Nahrávanie na telefón
V kampani sa zároveň venuje „túžbe nakrútiť autentické zábery z útoku na telefón, čo však podľa polície nie je bezpečné, pretože „teroristi chcú zabiť čo najviac náhodných okoloidúcich“. Nakrúcanie a zverejňovanie pohybu teroristov na sociálnych sieťach môže navyše ohroziť aj zasahujúcich policajtov.

 

 

„To, že svedkovia vidia napríklad jedného útočníka, neznamená, že koná sám. Z úzadia mu môže dávať inštrukcie ďalšia osoba, ktorá sleduje sociálne siete a príspevky občanov tak využije na zabíjanie ďalších nevinných ľudí. Ak sa verejnosti podarilo zaznamenať priebeh teroristického útoku, je dôležité ho ihneď odovzdať polícii na ďalšie vyšetrovanie, prípadne na analýzu ďalšieho postupu, ak útok naďalej trvá,“ edukujú policajti.

 

img

 

Terorizmus nespí ani cez koronakrízu
Prezident PZ Peter Kovařík pripomína, že hrozba terorizmu je aktuálna aj počas koronakrízy, ktorú momentálne zažívame všetci. „Presvedčiť sme sa o tom mohli pred pár mesiacmi v neďalekej Viedni. Z preventívneho hľadiska je vhodné pravidelne opakovať naše odporúčania a byť pripravený. Slovensko síce nie je pre teroristov krajinou takého záujmu ako iné štáty, istota 100-percentnej bezpečnosti nikdy neexistuje. Navyše, Slováci cestujú po celom svete, kde je riziko útokov vyššie,“ dodal Kovařík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies