SNS: Brusel šikanuje Slovensko obvineniami z diskriminácie

NETKY.SK • 21 August 2013, 10:53 • 2 min
SNS: Brusel šikanuje Slovensko obvineniami z diskriminácie

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby "rozhodne zakročila v Európskej komisii proti neopodstatneným výzvam pre údajnú diskrimináciu rómskeho obyvateľstva" na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s kritikou eurokomisárky pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrully Vasiliovej na margo múru na sídlisku Luník VIII v Košiciach to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj. "SNS rozhorčene protestuje proti tomu, aby nevolení funkcionári Európskej komisie nariaďovali výkon rozhodnutia občanmi legitímne zvoleným predstaviteľom samosprávy, ako to nejapne a priam diktátorsky urobila komisárka pre vzdelávanie a kultúru Andrulla Vasiliová vo veci postavenia múru mestskou časťou Košice-Západ, navyše, na žiadosť tamojších obyvateľov," vyhlásil Rafaj.

Dodáva, že SNS naopak žiada "uznať vysvetlenie a legitimizovať rozhodnutie" mestskej časti Košice-Západ, že múrom chráni hodnoty vytvorené slušnými pracovitými obyvateľmi na sídlisku Luník VIII pred nájazdmi vandalov a zlodejov, ako aj ústavné právo na ochranu majetku svojich občanov. 

"SNS vyzýva Brusel, aby skončil s obvineniami voči Slovensku o diskriminácii rómskeho obyvateľstva, keď silné 'staré' členské štáty EÚ sa s neprispôsobivými obyvateľmi vysporadúvajú zákonným a ráznym  spôsobom - vyhostením. Národniari žiadajú od EÚ rešpektovať ochranu legitímnych záujmov a ústavných práv normálne pracujúcich občanov pred neprispôsobivou časťou spoluobčanov," tvrdí Rafaj.

Eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová v liste adresovanom magistrátu mesta Košice ostro odsúdila výstavbu múru v košickej mestskej časti Západ, ktorého cieľom bolo oddeliť rómske obyvateľstvo od zvyšku populácie. Vyplýva to z obsahu Vasiliovej listu, datovaného 13. augustom 2013, o ktorom na svojej internetovej stránke informovala Európska komisia 19. augusta. Eurokomisárka v ňom žiada okamžité odstránenie stavby.

Ďalej upozorňuje na záväzok Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2013 začleniť menšiny do súvisiacich podujatí, vrátane osobitného programu zameraného na rómsku kultúru. Podľa eurokomisárky práve toto bolo jedným z podstatných kritérií pri výbere Košíc ako kultúrnej metropoly Európy pre rok 2013.

Ako uvádza stránka EK, v odpovedi primátor východoslovenskej metropoly Richard Raši napísal, že výstavba múru, ktorú označil za nelegálnu, bola pre neho "nepríjemným prekvapením". Zodpovednosť pripísal predstaviteľom mestskej časti Košice-Západ a svojmu predchodcovi, bývalému košickému starostovi Rudolfovi Bauerovi, ktorý je starostom tejto mestskej časti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies