Nezaradení poslanci predložili takýto návrh zákona

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 09:01 • 2 min
Nezaradení poslanci predložili takýto návrh zákona

BRATISLAVA - Aký návrh zákona predložili do parlamentu nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Taraba spolu s ďalšími poslancami Národnej rady Slovenskej republiky?

slovakia

left justify in out

Nezaradení poslanci predložili do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý by znemožnil Ústavnému súdu Slovenskej republiky zablokovať referendum o predčasných voľbách.  Do ústavy by bol pridaný bod, že referendom je možné skrátiť volebné obdobie. Zároveň odmieta vyjadrenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, že referendum o predčasných voľbách je protiprávne.

 

img

 

"Nedopustíme, aby referendum o predčasných voľbách bolo zmarené," napísal Taraba na sociálnej sieti s tým, že koaliční politici sa začínajú vyjadrovať na adresu referenda o predčasných voľbách, že je "protiprávnym aktom." "Tlaky na prezidentku narastajú. Práve preto sme dnes predložili ústavný zákon, aby koalícia nedokázala referendum zablokovať ani cez ústavný súd a pani prezidentku," dodal Taraba.

 

Súvisiaci článok: Mária Kolíková: Otázku referenda o predčasných voľbách by mal posúdiť Ústavný súd


„Odkázať občanovi, že môže iba politikov voliť, ale nie už odvolávať, je pošliapaním priamej demokracie a my nedopustíme, aby k tomu prišlo. Parlament schválil zmenu ústavy, podľa ktorej ústavný súd nemôže posudzovať ústavné zákony. Ak prijmeme ústavný zákon o možnosti skrátiť volebné obdobie referendom, ani teoreticky nebude vedieť koalícia toto referendum zmariť,“ vysvetlil Taraba.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Strana HLAS-SD odovzdala viac ako 302-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách

Pod petíciu za referendum o predčasných parlamentných voľbách sa podpísalo približne 600-tisíc obyvateľov Slovenska. Má obsahovať otázku, či ľudia súhlasia s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie tak, aby sa voľby do parlamentu vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda. Referendum na Slovensku môže vyhlásiť prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov, alebo na základe uznesenia Národnej rady do 30 dní od petície, respektíve uznesenia Národnej rady. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia. Slovenská ústava prezidentku k vyhláseniu referenda nezaväzuje. Tá ho vôbec nemusí vyhlásiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona