SND smúti: Zomrel Peter Martin Rapoš

NETKY.SK • 29 December 2023, 15:30 • 2 min
SND smúti: Zomrel Peter Martin Rapoš

BRATISLAVA - Vedenie SND a Baletu SND zarmútila správa o úmrtí dlhoročného sólistu nášho baletného súboru Petra Martina Rapoša. Vynikajúci tanečník a erudovaný pedagóg, len pred niekoľkými dňami oslávil svoje 91. narodeniny.

slovakia

left justify in out

Podľa informácii, získaných od tlačovej tajomníčky SND, PhDr. Izabely Pažítkovej sa Rapoš narodil 17. decembra 1932 v Slovenskej Ľupči, okres Banská Bystrica. Táto mimoriadna osobnosť, divadelník celým svojím bytím, sa permanentne zaujímal o dianie na našej prvej scéne. Počas vianočných dní sme sa dozvedeli najsmutnejšiu správu, pán Peter Rapoš nás opustil na Štedrý deň 24. decembra 2023 v Bratislave. Peter Rapoš patril do generácie tanečníkov, ktorí sa vyznačovali obrovskou pokorou a oddanosťou k tanečnej profesii, čo vyjadril aj v jednom z rozhovorov:„Tanečné umenie si vyžaduje veľké zanietenie, usilovnosť, telesné dispozície, zmysel pre estetiku, lásku k umeniu a  veľkú trpezlivosť. Som presvedčený, že balet je najťažším a zároveň najkrajším scénickým druhom umenia.Už od ranej mladosti kultivoval svoje nadanie v súkromnej škole Elly Fuchsovej-Lehotskej. Začal študovať grafiku na Vyššej škole umeleckého priemyslu a súčasne pokračoval v tanečných lekciách, čo mu umožnilo prijať v roku 1950 angažmán v baletnom súbore v Brne. O rok neskôr nastúpil do baletu SND a súčasne začal študovať na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

 

Svoje výborné fyzické dispozície, skvelú techniku a príťažlivý zjav uplatnil Peter Rapoš ako sólista v mnohých zaujímavých postavách v Balete SND (1953 – 1967), ako napríklad Šašo (Čajkovskij: Labutie jazero, 1953), Akrobat (Gliér: Červený mak, 1954), Šašo, Február (Oskar Nedbal: Z rozprávky do rozprávky, 1956), Pajác, Čínsky tanec (Čajkovskij: Luskáčik, 1956), Karen (Chačaturjan: Gajané, 1957), Princov sluha, Kocúr v čižmách (Čajkovskij: Spiaca krásavica, 1957), Synček (Delibes: Fadetta, 1958), Priateľ Frondosa (Krejn: Laurencia, 1959), Larry (Karajev: Púť v búrke, 1961), Pirát (Ravel: Dafnis a Chloé, 1961), Gavalier (Strauss: Straussiáda, 1962), Chlapec (Debussy: Skrinka hračiek, 1965), Beranger (Glazunov: Raymonda, 1965). Peter Rapoš realizoval časť svojej umeleckej kariéry aj v zahraničí – v Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe, v Pfaltztheater v Kaiserslauterne i mannheiskom Nationaltheater.

 

Popri bohatej interpretačnej praxi sa Peter Rapoš aktívne venoval aj pedagogickej činnosti: ako externý pedagóg na tanečnom oddelení Konzervatória (1958 – 1967) a na VŠMU (1965 – 1967), kde vyučoval charakterové a historické tance. Po návrate z Nemecka až do roku 1978 bol pedagógom na tanečnom oddelení Konzervatória a spoločne s Evou Jaczovou, Hedou Melicherovou a Zlaticou Vincentovou sa pričinil o vznik samostatnej tanečnej školy, ktorú dnes poznáme ako Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej. Tu vyučoval v rokoch 1972 – 2005 techniku klasického tanca, scénickú a koncertnú prax a dejiny baletu. Peter Rapoš sa tiež venoval recenzovaniu baletných inscenácií našej prvej scény a je spoluautorom publikácie Stručné dejiny tanca a baletu pre Súkromné tanečné konzervatórium Dušana Nebylu v Trnave. Odišiel nielen skvelý bývalý sólista Baletu SND, ale aj výborný pedagóg a mimoriadna osobnosť, príjemný, múdry spoločník, ktorý so svojím odzbrojujúcim úsmevom a noblesou vnášal do baletného sveta pozitívnu energiu, uvádza Pažítková.
Portál Netky.sk sa pripájajú k vedeniu SND a rodine pozostalého vyjadrujú úprimnú hlbokú sústrasť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies