KĽDR vyvíja novú zbraň, Kim Čong-un ju včera testoval

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 07:17 • 2 min
KĽDR vyvíja novú zbraň, Kim Čong-un ju včera testoval

SOUL - Severokórejský vodca sa včera zúčastnil na odpálení novej "taktickej navádzanej strely".

slovakia

left justify in out

"Prednosťou" tejto zbrane sú "osobitý spôsob vedenia letu a zaťaženia účinnej hlavice", čo skúška aj potvrdila. Novú raketu odpálili z pôdy akadémie obranných vied, odkiaľ sa tomu prizeral aj Kim Čong-un. Ten uviedol, že vývoj strely má "zásadný význam pri zvyšovaní bojovej sily Kórejskej ľudovej armády."

 

Washingtonské Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) o tejto akcii KĽDR vedelo, nakoľko zaznamenalo aktivitu v hlavnom jadrovom komplexe Pchjongjangu, no správu doposiaľ nekomentovalo.

 

img

 

Včerajšie testovanie zrejme neporušovalo medzinárodnú dohodu o zákaze balistických rakiet stredného a dlhého doletu. Ide však o prvý test po dlhšej odmlke, ktorá trvala približne rok a pol. Pozorovatelia sa domnievajú, že by mohlo ísť o vyjadrenie nespokojnosti v súvislosti so stagnujúcimi rokovaniami s USA týkajúcimi sa denuklearizácie.

 

img

 

Kim a Donald Trump absolvovali v priebehu februára summit vo Vietname, ktorý však nedopadol dobre. Lídri sa na ničom nedohodli, a tak skončil predčasne. Odvtedy komunikácia medzi Kóreou a USA viazne. Medzi tým sa ale objavujú čoraz „hlasnejšie“ správy o novej činnosti v severokórejskom centre pre výskum rakiet a stredisku na odpaľovanie rakiet dlhého doletu, kde vraj Pchjongjang buduje zbrane, ktoré by mohli dosiahnuť americkú pevninu. Severokórejské médiá v stredu informovali, že Kim viedol letecké cvičenie bojových pilotov letectva a protilietadlovej jednotky poverenej na ochranu Pchjongjangu pred útokom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies