Ako sa dohrá aktuálna sezóna, a ktoré kluby postúpia do budúceho ročníka Ligy majstrov?

NETKY.SK • 23 Apríl 2020, 17:58 • 2 min
Ako sa dohrá aktuálna sezóna, a ktoré kluby postúpia do budúceho ročníka Ligy majstrov?

NYON - Futbalové kluby sa nemusia obávať vylúčenia z európskych klubových súťaží v prípade, že sa pre pandémiu koronavírusu nedohrá aktuálny ligový ročník v ich krajinách. Musí však byť splnená podmienka, podľa ktorej môžu jednotlivé členské zväzy pristúpiť k ukončeniu ligových súťaží.

slovakia

left justify in out

Kritériá kvalifikácie do európskych súťaží

V prípade nedokončenia ročníka UEFA odporučila členským zväzom, aby do novej edície Ligy majstrov a Európskej ligy nominovali kluby na "transparentnom a objektívnom" základe.

 

img

 

Zároveň si vyhradila právo odmietnuť ich účasť. Prvým kritériom kvalifikovania sa do súťaží pod riadením UEFA bude poradie v domácej ligovej tabuľke aktuálneho ročníka pred samotným prerušením súťaží z dôvodou šírenia koronavírusu. "Národné asociácie sa musia riadiť objektívnymi, transparentnými a nediskriminačnými zásadami. A podľa nich nominovať kluby do európskych súťaží v prípade, že sezónu nebude možné dohrať," uvádza sa v stanovisku UEFA.

 

O akú finančnú čiastku sa jedná? 

Diskutovalo sa aj o sume takmer 70 miliónov eur, ktoré UEFA rozdelí medzi 676 klubov v Európe. Malo by sa jednať o prestížnejšie kluby, v ktorých pôsobia hráči z reprezentácii krajín. Týka sa to najmä kvalifikácie EURO 2020 a Ligy národov.

 

img

 

Jednotlivé kluby môžu dostať finančnú pomoc od 3200 do 630 000 eur. UEFA plánovala poslať peniaze až po odohratí marcovej baráže EURO 2020, šírenie ochorenia COVID-19 však spôsobilo jej odklad vrátane duelu Slovensko - Írsko. Kontinentálny šampionát, ktorý odložili na 11. júna - 11. júla 2021, ponesie oficiálny názov EURO 2020. Informáciu priniesol oficiálny web UEFA.

 

Dve verzie pre aktuálny ročník LM a EL 

Prvá počíta s dohratím vyraďovacích fáz popri reštartovaných ligových súťažiach, druhá by umožnila dohrať LM a EL v neskoršom augustovom termíne. Pre UEFA je stále priorita, aby sa dohrali domáce ligy.

 

img

 

Talianske médiá už pred časom priniesli informáciu, že aktuálny ročník Ligy majstrov by sa mohol dohrať v bleskovom formáte v priebehu 23 dní s finálovým vyvrcholením v Istanbule (29. augusta). Pôvodne bolo finále LM na programe 30. mája, šíriace sa ochorenie však paralyzovalo športové dianie na celom svete a malo na svedomí prerušenie všetkých významných ligových i pohárových súťaží vrátane Ligy majstrov. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies