Smútočná rozlúčka s Nelsonom Mandelom sa zaradí medzi najväčšie v dejinách

NETKY.SK • 7 December 2013, 07:29 • 2 min
Smútočná rozlúčka s Nelsonom Mandelom sa zaradí medzi najväčšie v dejinách

JOHANNESBURG - Utorňajšia smútočná rozlúčka s bývalým juhoafrickým prezidentom a bojovníkom proti apartheidu Nelsonom Mandelom sa uskutoční pod holým nebom na štadióne FNB v Johannesburgu, kde sa v roku 2010 konalo finále majstrovstiev sveta vo futbale.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

A pravdepodobne sa zaradí medzi najväčšie novodobé zhromaždenia tohto typu, napísala agentúra Associated Press.

Biely dom oznámil, že prezident Barack Obama pricestuje na budúci týždeň do Juhoafrickej republiky, aby vzdal zosnulému poctu, neuviedol však, či sa Obama zúčastní na rozlúčke alebo rozsahom oveľa menšom pohrebe v Mandelovom rodisku 15. decembra. 

Ak možno súdiť podľa minulosti, očakáva sa účasť desiatok hláv štátov. Agentúra v tejto súvislosti priniesla prehľad smútočných rozlúčok a pohrebov v uplynulých desaťročiach, ktoré si získali obrovskú pozornosť sveta a jeho predstaviteľov. 
      
- Winston Churchill, 1965: Na jeho pohrebe sa zúčastnili "štyria králi, dve kráľovné a prezidenti - vrátane francúzskeho generála Charlesa de Gaulle v uniforme, premiéri a štátnici zo 113 krajín," informovala agentúra Associated Press. Poslednú poctu mu počas troch dní, kedy boli vystavené jeho telesné pozostatky, vzdali stovky tisíc ľudí.

- Pápež Ján Pavol II., 2005: Na jeho pohreb pricestovali napríklad prezidenti USA a Francúzska, George W. Bush a Jacques Chirac a predstavitelia z vyše 80 krajín sveta, vrátane prezidentov Sýrie a Iránu a jordánskeho kráľa. Námestie sv. Petra vo Vatikáne zaplnilo 300.000 ľudí a milióny ďalších sledovali televízne obrazovky.

- Prezident USA John F. Kennedy, 1963: Na jeho pohrebe sa zúčastnilo 28 prezidentov, premiérov a kráľov. Ulice Washingtonu, ktorými viezli jeho truhlu na voze ťahanom koňmi, lemovali stovky tisíc ľudí.

- Jicchak Rabin, 1995: Na pohreb zavraždeného izraelského premiéra a laureáta Nobelovej ceny za mier pricestoval prezident USA Bill Clinton a vyše 40 ďalších prezidentov a premiérov, vrátane niektorých arabských. "Zišla sa tam zostava hláv štátov, ktorá by ešte pred troma rokmi bola nemysliteľná," napísala vtedy agentúra Associated Press.

- Princezná Diana, 1997: Na pohrebe sa zúčastnil britský premiér Tony Blair, vtedajšia prvá dáma USA Hillary Clintonová a zahraniční štátnici. Organizátori sa však snažili obmedziť počet politikov v prospech princezniných priateľov a ľudí, spojených s charitatívnymi organizáciami, ktoré Diana podporovala.

- Mao Ce-tung, 1976: Hoci sa na smútočnej rozlúčke s čínskym vodcom v Pekingu zúčastnil milión ľudí, nepozvali tam žiadnych zahraničných predstaviteľov.

- Anwar as-Sádát, 1981: Na pohrebe egyptského prezidenta sa zúčastnili traja bývalí americkí prezidenti, tucet hláv štátov, britský princ Charles a ďalší monarchovia. Hlavy ďalších arabských štátov však vo veľkej väčšine neprišli.

- Nelson Mandela, 2013: Po smútočnej rozlúčke budú telesné pozostatky zosnulého verejne vystavené počas troch dní v hlavnom meste Pretória, následne ho 15. decembra so štátnymi poctami pochovajú v jeho rodnej obci Qunu v provincii Východné Kapsko.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies