Novozvolená prezidentka Moldavska požiadala o stiahnutie ruskej armády z Podnesterska

NETKY.SK • 2 December 2020, 12:23 • 2 min
Novozvolená prezidentka Moldavska požiadala o stiahnutie ruskej armády z Podnesterska

KIŠINEV - Ruská armáda musí byť stiahnutá z Podnesterska, uviedla na prvej povolebnej tlačovej konferencii zvolená moldavská prezidentka Maia Sanduová.

slovakia

left justify in out

 „V Podnestersku sa nachádza ruská operačná skupina. Ohľadom tejto skupiny nikdy neexistovali dohody zo strany Moldavska, preto je štát v pozícii, aby tieto jednotky boli stiahnuté. Z územia Moldavska majú byť odstránené aj zbrane,“ upresnila prezidentka.

 

img

 

Podľa Sanduovej chce o tejto otázke rokovať s Moskvou. Poznamenala tiež, že mierová misia v regióne by sa mala zmeniť na civilnú.

 

„Minulý rok nás navštívil ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý uviedol, že Rusko je pripravené pomôcť pri likvidácii zbraní. ...V Podnestersku už dlho nehrozia vojenské akcie, mierová misia sa musí stať civilnou pod záštitou OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe). Toto je pozícia Moldavska, ktorú zdôrazňujem," uviedla Sandu s tým, že plánuje pracovať aj na „nadviazaní dobrých vzťahov“ s Moskvou, otvorení vývozu a starostlivosti o moldavských občanov pracujúcich v Rusku.

 

O tom, že na vyriešenie konfliktu v Podnestersku je potrebné odtiaľ stiahnuť ruské mierové sily, Sandu už predtým uviedla v rozhovore pre „Európsku pravdu“. Úradujúca hlava republiky Igor Dodon to označil za vážnu chybu.

 

 

Zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Mária Zacharova zase zdôraznila, že Moskva považuje slová zvoleného prezidenta Moldavska za oslabenie procesu urovnávania v regióne. Diplomatka pripomenula, že prítomnosť operačnej skupiny ruských vojsk v Podnestersku „zabezpečuje predovšetkým ruský mierový kontingent ako súčasť spoločných mierových síl“.  

 

Druhé kolo volieb hlavy republiky sa uskutočnilo 15. novembra. Podľa ústrednej volebnej komisie zvíťazila Maia Sandu, kandidátka Strany akcie a solidarity, so ziskom 57,75 % hlasov. Za Igora Dodona, ktorý kandidoval na druhé volebné obdobie, hlasovalo 42,25 % voličov. Inaugurácia sa uskutoční 20. decembra.

 

Situácia v Podnestersku

 

Podnestersko, ktorého 60% obyvateľov sú Rusi a Ukrajinci, sa snažilo oddeliť od Moldavska ešte pred rozpadom ZSSR v obave, že na vlne nacionalizmu sa republika pripojí k Rumunsku. V roku 1992, po neúspešnom pokuse Kišiňova o vyriešenie problému násilím, sa Podnestersko stalo prakticky nekontrolovaným územím.

 

 

Tento rok uplynie 28 rokov od začiatku mierovej operácie v regióne. Mier v zóne konfliktu podporuje 402 ruských vojenských pracovníkov, 492 podnesterských, 355 moldavských a desať vojenských pozorovateľov z Ukrajiny. Sú umiestnené na 15 stacionárnych stanovištiach a kontrolných bodoch umiestnených v kľúčových oblastiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona