Vladimír Putin zdôraznil, že ohnisko medzinárodného terorizmu v Sýrii bolo faktický odstránené

NETKY.SK • 9 November 2020, 20:47 • 2 min
Vladimír Putin zdôraznil, že ohnisko medzinárodného terorizmu v Sýrii bolo faktický odstránené

NOVO-OGAREVO - Práca na urovnaní v Sýrii, ktorú Rusko vykonalo spoločne s Iránom a Tureckom, ukazuje svoju účinnosť – ohnisko medzinárodného terorizmu tam bolo prakticky odstranené. Uviedol to v pondelok ruský prezident Vladimír Putin na stretnutí so sýrskym prezidentom Bašarom Asadom, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.

slovakia

left justify in out

Putin zdôraznil, že Rusko naďalej vynakladá veľké úsilie na „podporu dlhodobého urovnania v Sýrskej republike, obnovenia jej zvrchovanosti, nezávislosti, jednoty a územnej celistvosti“. Navyše, podľa Putina sa v Sýrii „zreteľne znížila úroveň násilia, nastoľuje sa mierový život, prebieha inkluzívny politický proces pod záštitou OSN“.

 

 

Nastolenie mieru vo väčšine Sýrie vytvára podmienky pre masívny návrat utečencov, uviedol Putin. Zdôraznil význam tohto procesu „prirodzeným spôsobom bez nátlaku“.

 

„Každý Sýrčan musí urobiť rozhodnutie sám, po získaní spoľahlivých informácií o stave vecí vo svojej domovine, vrátane krokov, ktoré podnikáte, pán prezident, v Sýrii na nastolenie pokojného života,“  povedal ruský vodca na adresu Bašára Asada. Putin spresnil, že viac ako 6,5 milióna utečencov zostáva mimo Sýrie, väčšina z nich sa mohla podieľať na obnove krajiny. 

 

Ako poznamenal ruský prezident, návrat utečencov je tiež v záujmoch hostiteľských štátov, najmä susediacich so Sýriou, pretože ich bremeno je dosť vážne. „Sú nútení znášať značné náklady na dočasné ubytovanie a zabezpečenie Sýrčanov,“ vysvetlil Putin. „Nehovoriac o tom, že mladí utečenci často podliehajú vplyvom radikálov, pridávajú sa k radám ozbrojencov a môžu predstavovať hrozbu pre hostiteľské krajiny.“  

 

Pripomenul, že ešte v roku 2018 apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo proces návratu sýrskych utečencov, ktorý iniciovala vláda a sýrsky prezident.

 

 

Konferencia o utečencoch v Damasku.

 

Ruský prezident očakáva, že medzinárodná konferencia o utečencoch a vnútorne vysídlených osobách, ktorá sa bude konať v Damasku 11. a 12. novembra, zintenzívni proces hromadného návratu ľudí do vlasti.

 

Podľa jeho slov bude delegácia Ruskej federácie jednou z najpočetnejších, jej súčasťou budú špecialisti z viac ako 30 ministerstiev a rezortov. Okrem aktívnej účasti na fóre plánujú udržiavať kontakty so sýrskymi kolegami s cieľom diskutovať o najnaliehavejších otázkach dvojstrannej spolupráce. Okrem toho bude akcia načasovaná tak, aby sa zhodovala s presunom viac ako 65 ton humanitárneho nákladu so Sýrie, uviedol Putin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies