Spanilá jazda Čechov v Číne pokračuje! Prebojovali sa už do štvrťfinále

NETKY.SK • 9 September 2019, 18:11 • 2 min
Spanilá jazda Čechov v Číne pokračuje! Prebojovali sa už do štvrťfinále

PEKING - Pred začiatkom šampionátu by to nestranný divák aj kritik len ťažko očakával. Česká basketbalová reprezentácia zažíva v týchto dňoch jeden úspech za druhým. Po prekvapujúcom víťazstve nad Tureckom a tesnou prehrou s Grékmi, zabojujú spolu s ďalšími siedmimi mužstvami o trofej pre majstrov sveta.

slovakia

left justify in out

Český basketbal zažíva renesanciu, inak sa pôsobenie na MS v Číne ani nazvať nedá. Vo včerajšom zápase síce podľahli Grékom 77:84, ale potrebovali byť v tolerancii 12-tich bodov, čo ich ešte držalo o šancu postúpiť do ďalšej fázy turnaja. Pomohli im k tomu nepriamo aj Američania.

 

 

Gréci vstúpili do duelu s jasným plánom ubrániť jediného hráča z NBA v českom drese Tomáša Satoranského. Zodpovednosť museli vziať na svoje plecia iní hráči a podarilo sa to najmä krídelníkovi Nymburka Jaromírovi Bohačíkovi, ktorý dal 25 bodov. "Jeden tréner mi raz povedal, že rozhodujúce strely sú najjednoduchšie. Pretože sa netreba rozhodovať, či ich treba vystreliť," vysvetľoval príčiny svojej úspešnej streľby pre ČT Bohačík. "Trochu nás šokovalo, akú na nás vytiahli obranu. Jednoduché prihrávky a uvoľnenia po clonách proti tak dobre brániacemu tímu nestačili. Museli sme to trochu rozhýbať," doplnil.

 

img

 

Od budúceho ročníka NBA hráč Chicaga Bulls Satoranský (dlhšie pôosobil vo Washingtone Witzards) dal iba 13 bodov, no doplnil ich 9 asistenciami a 8 doskokmi. Nebol ďaleko od triple - double, ktorý ešte nikto v dejinách FIBA nedosiahol. Satoranský napokon zatienil aj najužitočnejšieho hráča NBA v základnej časti v minulej sezóne Giannisa Antetokoumpa. Hviezda Milwaukee Bucks sa už v polovici štvrtej štvrtiny vyfaulovala a zaznamenala iba 12 bodov. Je to mladý hráč, ktorého čaká ešte veľká budúcnosť, ak sa mu budú vyhýbať zranenia. V hre 1 on 1 je prakticky nebrániteľný.  

 

 

Aj bez neho sa v závere Gréci dostali na chvíľu za 12-bodovú hranicu, no koncovku zvládli lepšie Česi. "Ukázala sa mentálna sila tohoto tímu. Nepoložili sme ani vtedy, keď sme prehrávali o dvanásť. Bolo to najťažšie stretnutie na šampionáte. Gréci bránili skvele a obrany menili. Tím mi verí a to mi dodalo sebavedomie hlavne pri ťažkých strelách," skonštatoval po stretnutí Satoranský.

 

 

Čechov čaká vo štvrťfinále silná Austrália so štyrmi hráčmi z NBA. Tá dokázala v prípravnom zápase pred majstrovstvami prekvapiť USA a uštedriť im prvú prehru v prípravných zápasoch v histórii. Kĺúčovú úlohu v mužstve protinožcov má rozohrávač Patty Mills. So San Antoniom sa mu podarilo vyhrať titul NBA. Aj keď počas kariéry v Spurs robil druhého rozohráváča Francúzovi Tonymu Parkerovi.

 

 

Okrem postupu do semifinále budú Česi bojovať aj o priamu miestenku na OH 2020 v Tokiu, no jej zisk je podmienený konečným výsledkom ostatných európskych mužstiev.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona