Smer nepodporil, aby občania mohli predkladať zákony

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 11:35 • 2 min
Smer nepodporil, aby občania mohli predkladať zákony

BRATISLAVA - Občania nebudú môcť do parlamentu predkladať návrhy zákonov. Vládny Smer-SD dnes v parlamente zamietol novelu ústavného zákona poslaneckého klubu OĽaNO, ktorá priznávala právo zákonodarnej iniciatívy občanom SR prostredníctvom petície, ak ju podpíše aspoň 15 000 obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Obyčajní ľudia chceli umožniť občanom SR prejaviť svoju vôľu pri správe verejných vecí priamo formou podania legislatívneho návrhu, nielen prostredníctvom svojich zástupcov – poslancov NR SR, respektíve vlády, ako je to dnes. Inštitút ľudovej iniciatívy ako základného kameňa priamej demokracie je podľa OĽaNO integrálnou súčasťou právnych poriadkov viacerých európskych štátov, napríklad Švajčiarska, Fínska, Poľska, či Srbska. "Každý štát, ktorý je založený na zásadách právneho štátu a demokracii, by sa mal snažiť vytvárať priestor pre čo najširšiu mieru účasti verejnosti na verejnom živote," argumentoval líder obyčajných Igor Matovič. Upozornil, že na základe výsledkov posledných troch parlamentných volieb stačí strane asi 15 000 hlasov občanov na získanie jedného poslaneckého mandátu. Každý z týchto poslancov môže do parlamentu predkladať zákony. "Je spravodlivé, aby sa zákonodarná iniciatíva priznala aj rovnakému počtu občanov," uzavreli poslanci za OĽaNO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies