Slovinsku pomôže s ochranou hraníc 20 slovenských policajtov

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:40 • 2 min
Slovinsku pomôže s ochranou hraníc 20 slovenských policajtov

BRATISLAVA – Slovenská republika dnes vyslala 20 policajtov, ktorí budú v Slovinsku pomáhať pri zvládaní migračnej krízy. Na dnešnom brífingu o tom informoval premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Slovenskí policajti pritom už pomáhajú aj svojim kolegom v Maďarsku. „Prišla ďalšia požiadavka a to, aby sme pomohli Slovincom. Posielame také počty, o aké nás žiadajú. Ak by povedali 100, tak sa pokúsime dať sto, ale teraz žiadajú 20, vrátane techniky,“ povedal Fico.

 

Vyslaní strážcovia zákona však tentoraz budú pôsobiť na hranici medzi dvoma členskými štátmi Európskej únie (EÚ) Slovinskom a Chorvátskom. Do Slovinska by malo prísť spolu až 400 policajtov z viacerých štátov Európy. V súvislosti s migráciou budú podľa premiéra zabezpečovať aj verejný poriadok.

 

„Sú to policajti špeciálne pripravení na tento druh práce, majú základné technické vybavenie, autá, nočné videnie. Je to misia zatiaľ na mesiac, podobne ako v Maďarsku, ale očakávame, že bude záujem o jej predĺženie. Títo ľudia sú vybraní na princípe dobrovoľnosti, to nie je na základe rozkazu,“ zdôraznil premiér.

 

Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že v prípade vyslaných policajtov ide o jednotku štandardne vybavenú pre výkon hliadkovej služby, pričom je posilnená o niektoré špeciálne prístroje. Vyslaní strážcovia zákona slúžia predovšetkým v severných okresoch Slovenska, nakoľko pri misii v Maďarsku, naopak, uprednostnili pri výbere policajné riaditeľstvá z južných okresov. „Ide o policajtov, ktorí majú istú znalosť anglického jazyka, je tam policajt, ktorý dokonca ovláda aj macedónčinu a slovinčinu, respektíve srbčinu. Majú za sebou policajnú prax a všetci pochádzajú z pohraničných obvodných oddelení,“ ozrejmil Gašpar.

 

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka má slovenská polícia v tejto chvíli najväčšie zahraničné misie v jej histórii.

 

Policajti vyslaní do Slovinska sú pripravení plniť úlohy pri ochrane jeho hranice, eskortovať osoby, hliadkovať a vykonávať základné úkony pri vybavovaní registračného procesu. Pre TASR to uviedol Vladimír Šterbák z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Kežmarku, jeden z policajtov, ktorý dnes odišiel na misiu do Slovinska.

 

"Je tam obrovský tlak migrantov. Na hranice tam každý deň prichádza 7000 až 9000 ľudí, takže dosť. Keby nepotrebovali pomoc, tak nedajú požiadavku, že potrebujú slovenských policajtov," povedal Šterbák, ktorý sa podobne ako jeho kolegovia prihlásil na misiu dobrovoľne.

 

Prípadnej jazykovej bariéry pri službe v zahraničí sa neobáva. "Ide o slovanské národy a v tom horšom prípade, keby tam tá komunikácia zlyhala, je tam angličtina, ktorá by mala pomôcť pri bežnej konverzácii," vysvetlil.

 

Neobáva sa ani o svoje zdravie. "Práca policajta prináša mnohé riziká, ktoré sú spojené aj s rizikom nejakého ublíženia na zdraví alebo inými následkami. Keby som mal strach, nebol by som policajtom" uzavrel.

 

Do Slovinska dnes odišlo 20 slovenských policajtov, majú pomáhať svojim kolegom pri zvládaní migračnej krízy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies