Dva plus dva je niekedy päť

NETKY.SK • 9 Jún 2021, 07:23 • 2 min
Dva plus dva je niekedy päť

Vo všeobecnosti platia predstavy o tom, čo je správne, múdre a pekné. Objavuje sa jeden ideál za druhým, a ľudstvo všetky hltavo nielen berie na vedomie, ale sa s nimi aj stotožňuje.

slovakia

left justify in out

Vo väčšine prípadov by sa dalo súhlasiť s tým, čo je skutočne chybné a nikdy by sa nemalo odohrávať, o tom niet pochýb.

 

Ochudobní sa
Nevera je zakázaná
, ničí rodiny a ostáva po nej len zrada, veľa slĺz a nekonečné spytovanie sa. Ani klamať sa nemá, učí sa to už malé dieťa na prahu škôlky, a hoci sa pred nepravdu občas vtisne nálepka milosrdná, nič to nemení na jej nesprávnosti.

 

img


Rovnako je nevhodné ubližovať, ponižovať a mohli by sa spísať zásoby učebníc o ďalších neprípustných druhoch správania, ktoré by vydržali až do skončenia sveta.

 

Avšak občas sa vyskytne istá nenormálnosť, ktorá by sa mala prijať. Ak si ju spoločnosť odmietne všímať, ochudobní sa o pohľad na zázrak.


V sobotu
Ježiš využil istú sobotu na to, aby vošiel do synagógy. Bola plná, nechýbali v nej ani ctení učitelia zákona a muži, ktorí samých seba považovali za dokonalých.

 

Nebol to obyčajný deň, v židovskej komunite predstavoval sviatok odpočinku, teda Sabat. V zákone sa písalo, že je ho nutné svätiť a ľud to svedomito dodržiaval.

 

img

 

Ježiš si, pravdaže, sobotu ctil tiež, ale potom zbadal človeka, ktorý neodkladne potreboval pomoc. Ak si mal vybrať, či zvíťazí pravidlo alebo láska, konečné slovo mala vždy láska.

 

Ruka
Človek s problémom bol muž, trpel totiž chorobou. Jeho ruka bola vyschnutá, a to v ňom, prirodzene, zanechávalo určitý stupeň nešťastia.

 

Ježiš ho neprehliadol, naopak, vyzval ho, aby vstal a postavil sa priamo doprostred zhromaždenia. Všetky oči sa na neho upierali, nikto ani len nedýchal. O Ježišovi sa vedelo, že činí zázraky, ale veľavážení farizeji tŕpli pri myšlienke, že poruší Sabat.

 

img


A on ho aj porušil v mene najväčšej lásky, aká kedy bola. Uzdravil mužovu ruku a prepustil ho, aby si vyskúšal život v zdraví. Farizeji boli rozzúrení, nepomohla ani Ježišova otázka, či je lepšie zachrániť alebo utratiť, príliš sa nechali viesť slepotou.


Vo videní veľkoleposti zázraku im bránil názor na to, čo je povolené a čo nie. Iste, v ľudskom ponímaní je súčet dvoch a dvoch vždy rovnaký. Ale v Božej matematike sa aj dva plus dva môže rovnať päť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies