Rusko zastavilo dodávky raketových motorov do USA

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 14:36 • 2 min
Rusko zastavilo dodávky raketových motorov do USA

MOSKVA – Rusko zastavilo dodávky raketových motorov RD-180 do Spojených štátov amerických. Oznámil to 3. marca šéf štátnej korporácie Roskosmos (Federálna kozmická agentúra) Dmitrij Rogozin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od polovice 90. rokov minulého storočia bolo podľa neho do USA dodaných 122 motorov RD-180 pre rakety Atlas, z ktorých použili 98. „Odmietame nielen dodávku týchto motorov, ale aj údržbu zostávajúcich motorov,“ povedal Rogozin vo vysielaní televízneho kanála Rusko 24.

 

img

 

Roskosmos požadoval 2. marca, aby vláda Spojeného kráľovstva odstúpila od akcionárov OneWeb „kvôli nepriateľskej pozícii Spojeného kráľovstva voči Rusku“.

 

V ten istý deň Roskosmos požiadal francúzskeho operátora štartu Arianspace, aby poskytol záruku, že satelity OneWeb nebudú použité na vojenské účely. Stalo sa tak po nainštalovaní nosnej rakety Sojuz-2.1b s horným stupňom Fregat a britských komunikačných satelitov OneWeb na štartovacom komplexe 31 (Vostok) kozmodrómu Bajkonur.

 

img

 

26. februára bolo oznámené, že v reakcii na sankcie EÚ Roskosmos prerušuje spoluprácu s Európou pri štartoch z kozmodromu Kourou a odvoláva zamestnancov z Francúzskej Guyany.

 

Sankcie EÚ, uvalené v reakcii na inváziu na Ukrajine, zahŕňajú zákaz vývozu tovaru a technológií pre vesmírny priemysel do Ruskej federácie, poskytovanie technickej pomoci a iných služieb súvisiacich s týmito produktmi.

 

Medzitým americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pokračuje v spolupráci s Roskosmosom na podpore prevádzky Medzinárodnej vesmírnej stanice.

 

Program pilotovaných letov Ruskej federácie zostáva rovnaký, projekty Luna-25, Venera-D zatiaľ idú podľa stanoveného plánu, pre ďalekohľad Spektr-RG vedci vytvárajú nový program.

 

„Sankcie uvalené na ruský vesmírny priemysel môžu spôsobiť skutočné straty, ktoré budú určite posúdené a predložené na zaplatenie európskej strane," uviedol Roskosmos.    

 

Prečítajte si: ROZHOVOR s analytikom Stanislavom Pánisom o sankciách voči Rusku: „Technicky je krajina na hranici bankrotu."     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies