Rusko podľa Sergeja Lavrova nikoho v Arktíde neohrozuje

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 14:00 • 2 min
Rusko podľa Sergeja Lavrova nikoho v Arktíde neohrozuje

PETROHRAD - Moskva je presvedčená, že všetky otázky súvisiace s Arktídou by sa mali riešiť výlučne prostredníctvom rokovaní. Takto sa vyjadril ruský minister zahraničných vecí na fóre "Arktída – územie dialógu – 2019."

slovakia

left justify in out

"Rusko svojim angažovaním sa v Arktíde neohrozuje bezpečnosť žiadneho iného štátu." Sergej Lavrov, ruský minister zahraničných vecí, to vyhlásil počas dnešného stretnutia v rámci 5. medzinárodného arktického fóra "Arktída - územie dialógu."

 

"Nerobíme nič iné, len príjmame potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti našej krajiny. Každý jeden krok, ktorý v arktickom regióne podnikneme, ako aj v ktoromkoľvek inom regióne Ruskej federácie, je výlučne zameraný len na ochranu bezpečnosti Ruska. Nikoho tým neprovokujeme," zdôraznil minister.

 

"Rusko podporuje obnovenie vojensko-politického dialógu arktických štátov a ako prvý krok navrhuje nadviazanie stykov na úrovni vojenských expertov," vyjadril sa minister. 

 

Rusko znepokojujú pokusy o "militarizáciu Arktídy". Na túto tému sa šéf ruskej diplomacie vyjadril nasledovne: "Dúfam v to, že arktické krajiny sa nebudú snažiť využívať toto územie na vojenské cvičenia, akým bolo napríklad nedávne Trident Juncture 2018. To bolo až extrémne agresívne, no v rámci Arktickej rady prevláda pocit formovania sa. Niektoré krajiny Severoatlantickej aliancie by však chceli túto pokojnú situáciu v rámci spoločenstva rozpustiť a zaviesť nový militaristický režim. "Som však presvedčený, že naši severní susedia chápu nebezpečenstvo a kontraproduktivitu takýchto prístupov a nedovolia im, aby zvíťazili", pokračoval ďalej Lavrov.

 

Moskva je presvedčená, že všetky otázky súvisiace s Arktídou by sa mali riešiť výlučne prostredníctvom rokovaní.

 

"Sme presvedčení, že v Arktíde neexistuje ani náznak konfliktu a všetky otázky, ktoré tu vznikajú, sa môžu, a mali by sa vyriešiť politickými prostriedkami pri rokovacom stole", poznamenal minister.

 

"Žiadna z týchto otázok nevyžaduje vojenské riešenie," zdôraznil.

 

Podľa slov Sergeja Lavrova považuje Rusko, ktoré disponuje najrozsiahlejšou arktickou zónou, Arktídu za nekonfliktnú zónu konštruktívnej interakcie a dobrých susedských vzťahov.        



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona