Slovensko nevysiela svojich občanov do misií OBSE

NETKY.SK • 3 Február 2017, 15:24 • 2 min
Slovensko nevysiela svojich občanov do misií OBSE

BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí na podnet medializovaných informácií o Slovákovi v pozorovateľskej misii OBSE na východe Ukrajiny bezodkladne iniciovalo v spolupráci s ďalšími kompetentnými orgánmi SR dôkladné preverenie celej záležitosti.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Susko, „ak sa po overení informácií a vyhodnotení všetkých faktov ukáže, že podozrenia sú oprávnené, sme pripravení urýchlene konať, vrátane iniciovania žiadosti o stiahnutie dotyčnej osoby z misie OBSE“. Informácie o zástupcovi pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny priniesol na svojom blogu Ján Benčík, ktorého v máji 2016 prijal aj prezident Andrej Kiska.


Ako ďalej Susko vysvetlil, ministerstvo zahraničných vecí nevysiela občanov Slovenska do misií OBSE. „Záujemcovia vypĺňajú prihlášky online priamo na stránke OBSE, kde sú k dispozícii pri príslušnej informácii o nábore respektíve voľnom mieste,“ uviedol hovorca s tým, že MZV následne vydáva stanovisko k prihláške občana, ktorým sa hodnotí len súlad vyplnenej prihlášky s požiadavkami na dané miesto a identifikujú sa prípadné prekážky na strane žiadateľa, o ktorých má ministerstvo vedomosť.

 

„Ministerstvo neposkytuje občanom SR v misiách OBSE žiadnu odmenu, ani iné finančné náhrady v súvislosti s prácou, ktorú vykonávajú, a ani nemá so sekondovaným občanom žiaden zmluvný vzťah,“ dodal Susko.


Občiansky aktivista Ján Benčík prináša na svojom blogu informácie o extrémistoch či slovenských žoldnieroch na Ukrajine. V máji 2016 ho prijal aj prezident Andrej Kiska, ktorý s ním diskutoval o probléme nárastu extrémizmu na Slovensku a vyjadril mu uznanie na jeho občiansky aktivizmus a odvahu. Vo štvrtok 2. februára zverejnil blog o Slovákovi v pozorovateľskej misii OBSE na východnej Ukrajine.

Blog je zverejnený na stránke https://dennikn.sk/blog/slovensky-zastupca-v-pozorovatelskej-misii-obse-na-vychodnej-ukrajine-je-jedna-ruka-so-zoldakmi/


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies