Dnes bude do služby uvedený Ján Buc, nový kaplán NR SR

NETKY.SK • 23 November 2023, 11:20 • 2 min
Dnes bude do služby uvedený Ján Buc, nový kaplán NR SR

Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) bude mať od dnes vlastného kaplána. Duchovnú službu, ktorá bude určená nielen pre poslancov parlamentu, ale aj pre ich asistentov a zamestnancov Kancelárie NR SR, povedie kňaz Ján Buc, informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

slovakia

left justify in out

Do úradu ho symbolicky uvedie počas svätej omše vo štvrtok 23. novembra 2023 o 17:30 hod. v Kaplnke Sedembolestnej Panne Márii na Bratislavskom hrade bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Zriadenie funkcie kaplána vyplýva z memoranda o spolupráci medzi KBS a Kanceláriou NR SR.

„Hlavnou náplňou mojej duchovnej služby kaplána v Národnej rade SR bude slúžiť pravidelne bohoslužbu. Budem ju sláviť raz do týždňa vo štvrtok o 17:30 v hradnej Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie, prípadne vo sviatky. Hodinu predtým alebo podľa potreby budem k dispozcii na duchovný rozhovor či možnosť vyslúžiť sviatosť zmierenia,“ povedal Ján Buc.

Ján Buc je rodákom zo Spišskej Teplice. Vyštudoval Rímskokatolícku cyrilometodskú bohosloveckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Doktorát z teológie získal v Poľsku. Za kňaza Spišskej diecézy bol vysvätený v roku 1997. Pôsobil ako kaplán v Žakovciach a bol vedúcim Domu charitas svätého Jána Bosca v Spišskej Kapitule. Neskôr bol tajomníkom Sekcie pre mládež KBS a predsedom Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže. Tri roky viedol katolícku televíziu LUX.

Pravidelne slúži sväté omše v kaplnke Úradu vlády SR. Na čiastočný úväzok pracuje v redakcii Duchovného života RTVS. Je rečníkom na rôznych domácich i zahraničných podujatiach a venuje sa výchove katolíckych lídrov na Slovensku. Od roku 2010 je aj garantom projektu Godzone.

V júli 2017 bol menovaný za farára vo Východnej, aktuálne je výpomocným duchovným vo Važci. Službu v Národnej rade SR bude vykonávať popri svojom súčasnom kňazskom pôsobení, uvádza tlačová správa TK KBS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: TK KBS, Foto: Archív Jána Buca
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies