Plánujete už letnú dovolenku? Toto sú najlepšie európske destinácie podľa hlasov cestovateľov

NETKY.SK • 22 Apríl 2024, 11:30 • 2 min
Plánujete už letnú dovolenku? Toto sú najlepšie európske destinácie podľa hlasov cestovateľov

Prestížny cestovateľský portál European Best Destination zostavil rebríček najlepších miest na dovolenku na našom kontinente podľa hlasovania samotných cestovateľov

slovakia

left justify in out

Do hlasovania sa zapojil takmer milión turistov z viac ako 170 krajín sveta. Tak vznikli najatraktívnejšie európske destinácie pre tento rok. Ak ešte nemáte plán na tohtoročné leto a chcete to najlepšie z najlepšieho, možno vás nasledovný rebríček inšpiruje.

1. Marbella, Španielsko

Španielska Marbella má hneď niekoľko superlatívov. Považuje sa za jednu z najkrajších a najslnečnejších destinácií, ale aj najlepších destinácií pre milovníkov golfu, gastronómie či nakupovania. 

Vychutnajte si úžasnú andalúzsku kuchyňu - skvelú paellu či tapas v michelinských reštauráciách, zahrajte si na niektorom z najkrajších golfových ihrísk Európy, obdivujte náhderné pobrežie, užívajte vždy skvelé počasie. Marbella je skrátka miestom, ktoré spĺňa podmienky aj tých najnáročnejších cestovateľov, čo sa týka pláží, ubytovania, služieb, atraktívnosti prostredia, krás prírody...

2. Monako 

Monako je miesto, kde sa snúbi elegancia, kultúra a dokonalý oddych. Je známe ako štát boháčov a luxusu, no zažijete tu aj nádhernú prírodu, parky, zeleň, nehovoriac o nádhernom pobreží, výhľadoch. 

Monako má zaujímavú históriu, ponúka množstvo kultúrnych a športových atraktívnych poduajtí, výborné reštaurácie, odvážnejší môžu skúsiť šťastie v miestnom vychýrenom kasíne.

Navštívte fascinujúce Oceánografické múzeum, kniežací palác,  prístav Hercule s tými najkrajšími jachtami, aké ste kedy videli. Výhodou je aj blízkosť viacerých zaujímavých destinácií v Taliansku a Francúzsku.

 

 

 

3. Malta

Malta s priľahlými ostrovmi Gozo a Comino ponúkajú pestrú krajinu a nádherné pobrežie, ktoré čaká len na to, aby ste ho preskúmali! Kamkoľvek sa na Malte vyberiete, scenéria a architektúra vám poskytnú veľkolepú kulisu. Farebný, veselý a chutný ostrov, plný zaujímavých aktivít a atrakcií.

Na Malte nájdete to najlepšie zo Stredomoria - od kuchyne a kvalitných vín až po architektúru a dobrodružstvo. Má tiež mimoriadne priaznivú klímu a množstvo úchvatných podmorských lokalít, vďaka ktorým je Malta neustále vyhlasovaná za jednu z najlepších potápačských destinácií na svete. Malta má tiež špičkové wellness a kúpeľné zariadenia v luxusných hoteloch a klubových rezortoch. Tiež kultúra Malty je jedinečnou zmesou vplyvov rôznych civilizácií. 

4. Ženeva, Švajčiarsko

Ženeva ponúka množstvo nezabudnuteľných zážitkov v jedinečnom prostredí. Mesto obklopené úchvatnou prírodou s dominantou najväčšieho alpského jazera v západnej Európe, v pozadí s týčiacimi sa majestátnymi Alpami a pohorím Jura. Mesto obklopujú zvlnené vinice a vidiek posiaty malebnými dedinkami a úchvatnou prírodou.

Ako druhé najväčšie mesto vo Švajčiarsku sa Ženeva môže pochváliť podmanivou zmesou historického šarmu a živej kultúrnej scény. V Les Nations sa nachádza európske sídlo Organizácie Spojených národov.

Okrem diplomatického významu je Ženeva presiaknutá bohatým kultúrnym a historickým dedičstvom- svetoznámou hodinárskou výrobou či tradíciou lahodnej čokolády. K tomu pridajte návštevu mnohých špičkových reštaurácií či možnosť množstva outdoorových aktivít. Mesto ponúka čarovné zážitky v každom ročnom období. Medzi jeho nedávne prírastky patria verejná pláž Eaux-Vives a pôžitkársky Choco Pass - prehliadka čokoládoveh histórie mesta so sprievodcom.

5. Batumi, Gruzínsko 

Batumi patrí medzi najtrendovejšie destinácie roku 2024. Atraktívne, tajomné, prekvapivé, vzrušujúce, exotické a cenovo dostupné mesto, na ktorého návštevu tak skoro nezabudnete. História sa tu stretáva s duchom moderny, kozmopolitný ruch s nedotknutou prírodou v jednom z najkrajších regiónov sveta - Adžarsku. Adžarský región to najlepšie z Európy za dostupné ceny a so zachovanou autenticitou. Vďaka celoročnému subtropickému a miernemu podnebiu sa Batumi vyznačuje pozoruhodne zeleným prírodným prostredím. V Batumi sa nachádza botanická záhrada z 19. storočia bohatá na vzácne druhy, mesto obklopujú tri národné parky, ktoré UNESCO nedávno uznalo za svetové prírodné dedičstvo.

Batumi ponúka nádhernú kombináciu krásnych scenérií mora a vysokých hôr, starobylých kultúrnych pamiatok, kláštorov, stredovekých oblúkových mostov, nádherných jazier a autentických dedín, vďaka ktorým sa môžete vrátiť v čase.

V súčasnosti sa Batumi so svojou najmodernejšou architektúrou, námestiami a ulicami v európskom štýle, prvotriednymi značkovými hotelmi a starými mestskými kaviarňami zmenilo na kultúrne centrum. Okrem legendárnej pohostinnosti ponúka Batumi vynikajúce vína a stále neobjavenú kuchyňu. Zažiť tu môžete lenivé dni na pláži, vzrušujúci nočný život, romantický pobyt s priateľmi či rodinou, dokonalé wellness alebo kulinárske zážitky tohto regiónu bohatého na chute. Batumi je skutočnou zmyslovou cestou, jedinečnou a nezabudnuteľnou destináciou v rámci celého sveta.

6. Riga, Lotyšsko

Hlavné mesto Lotyšska je moderným mestom s historickým srdcom a ponúka veľkolepú škálu prírodných, kulinárskych a kultúrnych pôvabov. Staré mesto Rigy má štatút svetového dedičstva UNESCO. V historickom centre sa nachádza množstvo kľukatých ciest, dobre ukrytých uličiek a pôvabných zákutí. 

Precízny luxus bohatých fasád budov môžete obdivovať v secesnej štvrti, asi tretina domov v centre mesta sú skutočné perly tohto štýlu. Architektúra, divadlá, galérie, podujatia pod holým nebom sú len malou časťou celého kultúrneho koláča, ktorý môžete v Rige ochutnať. Luxusná opera, rôzne hudobné sály, nezávislé kiná a súčasná umelecká scéna patria k naozaj bohatej kultúrnej ponuke.

Koncom roka 2023 sa Lotyšsko a Riga pripojili k exkluzívnej rodine sprievodcu Michelin a získali prvú hviezdu tohto gastronomického sprievodcu. V Rige nájdete útulné kaviarne alebo vychytené reštaurácie na každom rohu v centre mesta. Jedálne lístky v nich pozostávajú z kombinácií chutí miestnej a svetovej kuchyne s dôrazom na sezónne a miestne dostupné produkty. Mladistvého ducha mesta si najlepšie vychutnáte na niektorom z pouličných festivalov jedla alebo iných kreatívnych a mestských podujatí, ktoré sa konajú počas celého roka.

Ak však chcete zažiť viac dobrodružstva a priblížiť sa k prírode, stačí zájsť asi tridsať minút z centra mesta na pláž, vychutnať si prechádzku po móle a jedinečnú blízkosť bohatej okolitej prírody.

7. Madeira, Portugalsko

Existuje nekonečné množstvo dôvodov, prečo navštíviť Madeiru, jednu z najlepších destinácií, ktoré môžete navštíviť v roku 2024. Okrem nádhernej prírody a bujných hôr ponúka toto súostrovie celoročne mierne podnebie, srdečné prijatie miestnych, pokoj, bezpečie a istotu. Ak chcete Madeiru skutočne spoznať, vystúpte na vrchol hory a vychutnajte si fantastické, dych vyrážajúce výhľady alebo sa vydajte po chodníkoch a cestičkách v lese Laurissilva pozdĺž viac ako 1 400 km levád (zavlažovacích kanálov alebo akvaduktov) a zažite jedinečné stretnutie s dušou ostrova.

Pocíťte energiu prúdiacu z kozmopolitnej atmosféry ulíc Funchalu a kúpte si niektorú zo slávnych madeirských výšiviek, víno alebo prútené výrobky. Vydajte sa na okružnú jazdu po ostrove a cestou sa zastavte, aby ste obdivovali krajinu alebo si vychutnali tradičnú gastronomickú pochúťku. Pre energickejších návštevníkov je tu potápanie, surfovanie, windsurfing alebo vodné lyžovanie, zatiaľ čo romantici môžu uprednostniť nádherný výlet plachetnicou pozdĺž pobrežia a vychutnať si západ slnka.

Aby ste si však mohli vychutnať dovolenku snov, musíte naozaj stráviť nejaký čas na rajskom ostrove Porto Santo, ktorý je vzdialený 40 km od Madeiry, len 15 minút lietadlom alebo 2 hodiny 30 minút trajektom. Porto Santo, známy ako "zlatý ostrov", je obdarený 9 km dlhou plážou s jemným, neznečisteným pieskom, ktorú obmýva čisté a pokojné more - všetko, čo potrebujete na dokonalý pobyt.

Na ďalších miestach najlepších európskych destinácií pre rok 2024 sa umiestnili: 

8. priečka patrí talianskej Florencii - rodisku talianskeho jazyka, srdcu renesancie, umenia, kultúry, ale aj romantických uličiek starého mesta, útulných kaviarní, reštaurácií a skvelej toskánskej kuchyne, ktorú si tu môžete vychutnať.

Deviaty je Londýn, desiaty Rejkjavík - metropola Islandu so svojimi vulkánmi a modrými lagúnami v okolí, ale aj pôvabným historickým centrom, bohatým kultúrnym a nočným životom, napriek "iba" 130 000 obyvateľom metropoly. 

Na jedenástom mieste nájdete čarovný francúzsky ostrov Lège-Cap-Ferret. Najväčšia duna v Európe Pilat, romantický maják, prechádzky pešo či na bicykli, pokoj, autentickosť, tiché dedinky a krčmičky s čerstvými rybami a výborným vínom, krásna príroda - to všetko dáva tomuto čarovnému miestu punc jednej z naj destinácií Európy. 

Dvanástu priečku okupuje Siena - údajne najkrajšie historické mesto v Taliansku so svojimi stredovekými skvostami, ale aj najlepším olivovým olejom či vínami. 

Ostrov Ponza na 13. mieste je raj s rozlohou len 7 km2, ktorý sa nachádza pri pobreží Ríma a Neapola a donedávna bol dobre utajeným miestom najbohatších talianskych rodín.

Ponza trochu pripomína Saint Tropez 60. a 70. rokov 20. storočia svojou slávnostnou atmosférou, jednoduchosťou, farebnosťou, ale aj značkovými butikmi, barmi, či nádhernými zátokami a plážami.

Porto Vecchio na 14. mieste je korzická perla.  Nájdete tu jedny z najkrajších pláží vo Francúzsku, ako je Santa Giulia a jej krištáľovo čistá voda a jemný biely piesok. Spája sa tu šarm stredomorského mestečka s krásou tahitskej lagúny. Objavíte korzickú identitu, ktorá nie je ani Francúzskom, ani Talianskom, ale jedinečnou emóciou, ktorá sa vám vryje do zmyslov na celý život.

Pätnástku najlepších európskych destinácií pre tento rok uzatvára slávny vínny región Champagne, ktorý prináša  zážitky spájajúce gastronómiu, wellness, outdoorové aktivity, kultúrne dedičstvo a... šampanské! Krajina viníc v Champagne je nádherná v každom ročnom období a jej farebné variácie siahajú od svetlozelenej až po ohnivo červenú na jeseň.
Od Epernay po Dormans, dedinky ležiace pozdĺž meandrov rieky Marny - navštívite jedinečnú krajinu na svete, kde odpočíva viac ako 200 miliónov fliaš šampanského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies