Múzeum školstva a pedagogiky sa otvára v nových priestoroch. Pripravená je stála expozícia "Dejinami školstva"

NETKY.SK • 22 Apríl 2024, 17:30 • 2 min
Múzeum školstva a pedagogiky sa otvára v nových priestoroch. Pripravená je stála expozícia "Dejinami školstva"

Múzeum školstva a pedagogiky našlo po vyše 50. rokoch od svojho vzniku reprezentatívne miesto pre svoje pôsobenie. Stala sa ním bývalá Masarykova štátna ľudová škola v Bratislave – Devínskej Novej Vsi, ktorá prešla čiastočnou rekonštrukciou. Vďaka finančnej podpore Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR je v pondelok 22. apríla Múzeum školstva a pedagogiky opäť pripravené otvoriť svoje brány verejnosti

slovakia

left justify in out

Múzeum školstva a pedagogiky slávnostne otvorí pre odbornú verejnosť minister školstva Tomáš Drucker spoločne s riaditeľkou múzea Martinou Kočí, dňa 25.4.2024 o 17:00 hod. na Charkovskej 1 v Bratislave.

Súčasťou otvorenia bude predstavenie nových priestorov a sprístupnenie stálej expozície pod názvom Dejinami školstva. Hlavnou odbornou garantkou celého projektu expozície je bývalá riaditeľka Múzea školstva a pedagogiky, PhDr. Daniela Vaněková, ktorá s tímom interných aj externých kurátorov, spracovala jeho ideový zámer i obsah. Na architektonickom, výtvarnom a grafickom koncepte a riešení sa podieľal ateliér Studio Limb.

V stálej expozícii Dejinami školstva sprievodné slovo dopĺňajú jedinečné školské pamiatky, pochádzajúce výlučne z bohatého zbierkového fondu Múzea školstva a pedagogiky. K najvzácnejším vystaveným predmetom v expozícii patrí Abecedár „kohútik“ – učebná pomôcka na vyučovanie elementárneho čítania a počítania, ktorý múzeum vlastní ako jediné na Slovensku. Určite zaujme aj koncept ukážky historickej školskej triedy, ako i veľa pôvodných originálnych učebných pomôcok, učebníc a listín. „Už názov expozície napovedá, že  návštevník sa zoznámi s vývojom školstva na našom území od 9. storočia až po 90. roky minulého storočia, prostredníctvom štyroch základných elementov, ktorými sú organizácia školstva, obsah vzdelávania, učiteľ a žiak,“ približuje PhDr. Daniela Vaněková.

Otvorenie Múzea školstva a pedagogiky pre širokú verejnosť sa uskutoční v sobotu 27. apríla od 11:00 do 19:00 hod. Kurátori múzea budú k dispozícii dospelým návštevníkom pri odbornom sprevádzaní expozíciou. Deťom bude pri prehliadke múzea nápomocná tajomná postava „Duch školy. Atmosféru počas celého dňa dotvorí hudba a možnosť posedieť si pri šálke kávy pred budovou. Program je pripravený v spolupráci s Miestnym úradom mestskej časti Devínska Nová Ves, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a bratislavskou kaviarňou SVÄG TO GO.

Múzeum školstva a pedagogiky bude po slávnostnom otvorení, do konca roku 2024 fungovať pre verejnosť v uvádzacom režime. Pre školské skupiny sú vyhradené otváracie hodiny od pondelka do stredy s pestrou ponukou vzdelávacích programov a širokej verejnosti je na návštevu múzea určený každý štvrtok od 13:00 do 19:00 hod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies