Do kín mieri slovenský film, ktorý opisuje tragické obdobie 50. rokov

NETKY.SK • 27 December 2021, 09:00 • 2 min
Do kín mieri slovenský film, ktorý opisuje tragické obdobie 50. rokov

O polnoci z 13. na 14. apríla 1950 začali predstavitelia komunistického režimu likvidovať mužské kláštory v Česko-Slovensku a internovať mníchov do pracovných táborov. Udalosť, ktorú komunisti označovali krycím názvom Akcia K, vošla v dôsledku svojej brutálnosti do dejín ako tzv. Barbarská noc. Táto tragická etapa našej histórie sa stala tematickým východiskom nového slovenského koprodukčného filmu Kryštof.

slovakia

left justify in out

Kryštof (Mikuláš Bukovjan) je mladučký budúci novic, ktorý žije na konci 40. rokov minulého storočia v komunite mníchov v česko-nemeckom pohraničí. Do kláštora odišiel, aby utiekol pred svetom, teraz musí utekať, aby si zachránil holý život. „Diváci sa môžu tešiť na napínavý príbeh o úteku a láske, zasadený do atmosféry 50. rokov minulého storočia,“ odkazuje mladý slovenský herec Dávid Uzsák. Ten vo filme stvárnil postavu študenta Cyrila, ktorý akoby zázrakom prežil nočný policajný zásah proti emigrantom a spolu s Kryštofom uteká rozvrátenou, vysídlenou krajinou.

 

img

 

Do jednej z kľúčových úloh obsadili tvorcovia slovenskú herečku Alexandru Borbélyovú, ktorá sa preslávila hlavnou rolou vo filme O tele a duši, nominovanom na Oscara. Vo filme Kryštof stvárňuje Alexandra ženu skúšanú osudom, ktorá hlavnému hrdinovi poskytne pomoc a ochranu, hoci ona sama je vo veľkom nebezpečenstve. „Johana je veľmi silná, nezávislá žena, ktorá musí po smrti svojho otca prevziať všetku prácu na rodinnom hospodárstve. Keď má však po svojom boku Kryštofa, prejaví sa aj jej krehká stránka,“ prezradila. Nakrúcanie bolo pre Alexandru podľa jej vlastných slov výzvou. Herečka sa musela naučiť poháňať konský záprah, kosiť či šoférovať historické auto s pokazenými brzdami.

 

Vo filme Kryštof si zahrali aj mnohé populárne slovenské i české herecké tváre – Marek Geišberg, Marián Mitaš, Ľuboš Kostelný, Peter Šimun, Éva Bandor, Stanislav Majer, Eva Josefíková a ďalší. Okrem napínavého príbehu a strhujúcich hereckých výkonov diváci určite ocenia aj nádherné pohľady na slovenskú či českú prírodu. Kryštof sa natáčal v Štiavnických vrchoch, Novohradských horách, na Šumave, ale aj vo väčších mestách – v Liberci, Plzni či v Prahe. Pôsobivú vizuálnu stránku filmu dopĺňa hudba oceňovanej slovenskej speváčky a skladateľky Kataríny Málikovej, ktorá za svoj debutový album získala tri ceny v súťaži Radio Head Awards a za svoj druhý album zase cenu novinárov na Radio Head Awards 2019.

 

img

 

Film s podtitulom Obraz doby, v ktorej bol dobrý skutok najťažším zločinom rozpráva o temných udalostiach našej histórie, ktoré doposiaľ v slovenskej a českej kinematografii neboli takmer vôbec spracované, no na ktoré by sme ako národ nemali nikdy zabudnúť. „Kryštof je pripomienkou Akcie K a tragických 50. rokov, keď sa ľudia v Česko-Slovensku stali väzňami vo vlastnej krajine. Pripomienkou zabudnutých osudov našej nedávnej histórie, prejavov bezprávia a ,spustenej‘ železnej opony, ktorá zapríčinila smrť stoviek ľudí,“ uviedol režisér Zdeněk Jiráský, držiteľ Českého leva za film Poupata. Tvorcovia by prostredníctvom mladých filmových hrdinov chceli tieto udalosti priblížiť aj najmladšej generácii.

 

Historickú drámu Kryštof si slovenskí diváci budú môcť vychutnať v kinách na jar roku 2022 

 

 

 

Možno vás zaujme: Vydanie videoklipu k titulnej pieseni pre film Šťastný nový rok 2: Dobro došli




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies