EÚ vyčlenila 600 miliónov eur na zmiernenie potravinovej krízy vo svete

NETKY.SK • 22 Jún 2022, 19:00 • 2 min
EÚ vyčlenila 600 miliónov eur na zmiernenie potravinovej krízy vo svete

BRUSEL – Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že vyčlenila 600 miliónov eur z rezerv Európskeho rozvojového fondu na riešenie súčasnej potravinovej krízy pre africké, karibské a tichomorské krajiny.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že sa tak deje v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá ešte viac zhoršila potravinovú krízu, informuje spravodajca TASR. Vyčlenené financie podporia africké, karibské a tichomorské krajiny prostredníctvom humanitárnej pomoci (150 miliónov eur), programov udržateľnej produkcie a odolnosti potravinových systémov (350 miliónov eur) a makroekonomickej podpory (100 miliónov eur).

 

 

Nové podporné opatrenie oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová počas Európskych rozvojových dní 2022 v Bruseli. Upozornila, že ruská vojna si vyberá veľkú a nezmyselnú daň, a to nielen u ukrajinského obyvateľstva, ale aj u tých najzraniteľnejších ľudí po celom svete.

 

„Rusko blokuje milióny ton zúfalo potrebného obilia. Zmobilizujeme ďalších 600 miliónov eur na pomoc našim partnerom, aby sme sa vyhli potravinovej kríze a hospodárskemu otrasu,“ odkázala šéfka eurokomisie.

 

Humanitárna pomoc vo výške 150 miliónov eur je určená na peňažnú pomoc, kedykoľvek bude vhodná a možná, a to prostredníctvom existujúcich mechanizmov sociálnej ochrany a záchranných sietí. Suma 350 miliónov eur v strednodobom až dlhodobom horizonte je určená na podporu investícií do udržateľnej produkcie s cieľom podporiť odolnejšie potravinové systémy vrátane sociálnej udržateľnosti (mladí ľudia a ženy). Makroekonomická podpora v hodnote 100 miliónov eur pôjde na Zverenecký fond pre znižovanie chudoby a rast, ktorý uľahčí podporu krajinám postihnutým potravinovou krízou.

 

img

 

V utorok oznámená suma 600 miliónov eur, zameraná na riešenie dopadov potravinovej krízy, dopĺňa doterajšiu humanitárnu pomoc po celom svete vyčlenenú na projekty v oblasti udržateľného poľnohospodárstva, základnej výživy, vody a hygieny a sociálnej ochrany vo výške viac ako dvoch miliárd eur v subsaharskej Afrike. Ďalšia miliarda eur bola uvoľnená pre partnerské krajiny južného susedstva. Ďalších 960 miliónov eur je naplánovaných pre Latinskú Ameriku, Karibik a Áziu do roku 2024. Komisia pripomenula, že ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu takmer 193 miliónov ľudí v 53 krajinách a územiach sveta trpelo akútnym nedostatkom potravín a potrebovalo naliehavú pomoc. Ruská agresia voči Ukrajine túto situáciu dramaticky zhoršila.

 

Možno vás zaujme: Opäť drahšie nakupovanie! Inflácia pri potravinách môže už čoskoro prekročiť úroveň 20 %



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies