Rusko odmietol vypovedať v procese falšovania zmeniek

NETKY.SK • 3 Jún 2021, 20:54 • 2 min
Rusko odmietol vypovedať v procese falšovania zmeniek

PEZINOK - Bývalý minister hospodárstva a exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko dnes odmietol vypovedať v kauze falšovania zmeniek, v ktorej Štefan A. čelí obžalobe. Eskorta ho tak pár minút po predvedení pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zase odviedla do väzenského ústavu.

slovakia

left justify in out

Obžalovańy si totiž v tomto prípade odpykáva 19 ročný trest väzenia, ktorý mu bol uložený v separátnom procese.

Súd z tohto dôvodu pristúpil k čítaniu rôznych listinných dôkazov. Oboznámil sa napríklad aj s rozsudkom Špecializovaného trestného súdu, ktorým Ruska a Mariana Kočnera uznali za vinných z falšovania zmeniek a obom uložili trest 19 rokov väzenia.

 

Medzi dôkazy tiež patrí verdikt Okresného súdu Bratislava V, ktorým sudkyňa Zuzana Maruniaková v apríli 2018 rozhodla o povinnosti Ruska a Markízy vyplatiť zmenku v hodnote osem miliónov eur Kočnerovej spoločnosti Správa a inkaso zmeniek. Bolo to ešte predtým, než sa pre podozrenia z falšovania zmeniek začalo trestné konanie. Pojednávanie má pokračovať v pondelok 7. júna, keď by mali vypovedať viacerí bývalí predstavitelia Markízy.

 

img


Podľa obžaloby Štefan A. v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur.

 

Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan A. sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

 

img


Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies