Slováci za zimné dovolenky platia dvakrát toľko ako Česi

NETKY.SK • 31 December 2023, 13:20 • 2 min
Slováci za zimné dovolenky platia dvakrát toľko ako Česi

BRATISLAVA - Zimné mesiace a dovolenka v trópoch, to v posledných rokoch ide akosi dohromady. Vzdialené destinácie, ako Maldivy, Mexiko či Dominikánska republika, sú počas Vianoc mimoriadne obľúbené. Slovenskí dovolenkári si doprajú a na cestovanie míňajú viac ako Maďari a Česi.

slovakia

left justify in out

Vedú exotické destinácie

„Slováci aj tento rok uprednostňujú trávenie Vianoc a Nového roka pri mori. Mimoriadne obľúbené sú exotické destinácie, ako Maldivy, Mexiko a Dominikánska republika,“ konštatuje cestovná kancelária TUI.

 

Slovenskí dovolenkári si na Vianoce najradšej doprajú osemdňovú dovolenku v odľahlej lokalite, na ktorú minú v priemere 2 965 eur na osobu. Až 54 % cestovateľov si pritom vybralo päťhviezdičkovú alebo vyššiu kategóriu ubytovania. Možnosť all inclusive stravovania zvolilo 69 % dovolenkárov.

Podobné trendy pozoruje cestovná kancelária aj v Maďarsku, kde dovolenkári na osemdňovú dovolenku v odľahlej lokalite minú v priemere 2 445 eur na osobu. Naopak, českí dovolenkári minú sotva polovicu toho čo Slováci. Priemerné výdavky v Česku sa pri 7,5-dňovej dovolenke pohybujú na úrovni 1 382 eur na osobu.

 

Lyžovačky v Tirolsku a Štajersku

Na čele rebríčka Slovákov sa aj počas celej zimnej sezóny 2023/2024 sa nachádzajú Maldivy.  Rakúsko sa umiestnilo po troch tropických destináciách až na 4. mieste, pričom mimoriadne obľúbené sú lyžiarske oblasti v Tirolsku a Štajersku.

 

Pokiaľ ide o celú zimnú sezónu, priemerné výdavky Slovákov na dovolenku sú 2 136 eur na osobu pri priemernej dĺžke pobytu osem dní, kým priemerné výdavky Čechov predstavujú 1 099 eur na osobu pri priemernej dĺžke pobytu sedem dní.

 

„Pri pohľade na rebríčky obľúbených destinácií je zrejmé, že Slováci v zime preferujú slnečné destinácie pri mori,“ hodnotí manažérka cestovnej kancelárie Mariana Metwaly Veiglová. „Vyzerá to tak, že naši slovenskí klienti uprednostňujú slnko a pláž pred zimou a snehom,“ dodáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / TUI, Foto: Netfinancie.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies