Lekár, ktorý varoval pred koronavírusom, žije a je v kritickom stave

NETKY.SK • 6 Február 2020, 16:52 • 2 min
Lekár, ktorý varoval pred koronavírusom, žije a je v kritickom stave

PEKING - Čínsky lekár Li Wen-liang, ktorý sa dostal do ťažkostí s úradmi komunistickej krajiny za skoré varovanie pred epidémiou smrtiaceho koronavírusu, leží s touto nákazou v kritickom stave. V piatok miestneho času to oznámila nemocnica v stredočínskom meste Wu-chan a poprela predošlé správy o smrti lekára. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V boji proti epidémii zápalu pľúc spôsobeného novým koronavírusom sa Li Wen-liang, oftalmológ z našej nemocnice, nanešťastie nakazil. V súčasnosti sa nachádza v kritickom stave a snažíme sa ho zo všetkých síl zachrániť," napísala Centrálna nemocnica vo Wu-chane v odkaze na sociálnych sieťach, keď reagovala na protirečivé správy o osude tohto lekára.

 

Vo štvrtok večer čínske médiá totiž uvádzali, že 34-ročný Li zomrel. A Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlom v Ženeve na Twitteri zareagovala: "Sme hlboko zarmútení smrťou Dr. Li Wen-lianga. Všetci musíme oceniť prácu, ktorú odviedol (pri víruse)."

 

Vyšetrovali ho za šírenie fám

Oftalmológa Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať iných pred novým koronavírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom - lekárom v skupinovom čete a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal dokument, v ktorom ho obviňujú zo "šírenia fám" o víruse. Bol jedným z ôsmich ľudí vyšetrovaných políciou za tento "čin".

 

 

Nové ochorenie, ktoré sa začalo šíriť práve z Wu-chanu, si doteraz vyžiadalo už 563 obetí na životoch, pričom celkový počet nakazených osôb stúpol prudko na 28.200 po celom svete.

 

Pod odkazom nemocnice na sociálnych sieťach sa za prvú polhodinu objavilo takmer 500 komentárov, kde ľudia vyjadrovali nádej, že lekár prežije. V jednom komentári bolo napísané: "Nepôjdeme spať, sme tu a čakáme na zázrak."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona