REPORTÁŽ: Športovci nie sú povinní nosiť rúško na vonkajších športoviskách

NETKY.SK • 24 Apríl 2020, 16:36 • 2 min
REPORTÁŽ: Športovci nie sú povinní nosiť rúško na vonkajších športoviskách

BRATISLAVA - Športovci aktívne vykonávajúci športovú činnosť vo vonkajších športoviskách nemusia mať pri výkone športovej aktivity prekryté horné dýchacie cesty, teda nemusia mať rúška. Počas dnešnej tlačovej konferencie to uviedol štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu Ivan Husár.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Platí pre športovcov, nie pre areál 

Všetky ostatné osoby, ktoré sa zúčastnia na tréningu alebo sa budú nachádzať na športovisku, sú povinné mať prekryté horné dýchacie cesty. Husár poznamenal, že s uvoľňovaním pravidiel však prichádzajú relatívne prísne podmienky. Zároveň žiada všetkých, aby tieto nariadenia rešpektovali. "Tréning prebieha na vonkajšom športovisku bez prítomnosti verejnosti, rodičov či iných osôb, okrem nevyhnutne potrebných členov realizačného tímu," priblížil Husár.

 

Malé skupiny a max 5 športovcov v jednej 

Štátny tajomník uviedol, že skupina športovcov aktívne zapojených do športovej činnosti na jednom športovisku nesmie v rovnakom čase presiahnuť päť osôb, pričom je možné vytvoriť na športovisku viaceré skupiny aktívne športujúcich športovcov, ak na jednu skupinu pripadne najmenej plocha 30 krát 30 metrov. V prípade športovcov, ktorí čakajú na striedanie, platí, že musia čakať v bezpečnej vzdialenosti.

 

img

 

Zákaz používania vnútorných priestorov

Husár uviedol, že na športoviskách bude k dispozícii nádoba s dezinfekčným prostriedkom na dezinfekciu rúk, zakazuje sa využívať súvisiace vnútorné priestory športoviska, najmä spoločné šatne, umyvárne či sprchy. Po skončení tréningu sa bude vykonávať dezinfekcia všetkých použitých tréningových pomôcok. Husár zdôraznil aj to, že každý do 18 rokov musí mať vlastnú fľašu s vodou.

 

Evidovanie účasti na tréningu

Zároveň priblížil, že tréneri budú mať povinnosť evidovať účasť na tréningu. "Nabádame ich k tomu, aby to bolo teraz dôslednejšie. Pretože, keď sa niečo stane a bude sa vyšetrovať, kto sa kde s kým stretol, tak aby prevádzkovatelia mali účasť zaevidovanú," vysvetlil.

 

Bojové športy

"Kontaktné a bojové športy sa môžu na externých športoviskách vykonávať, samozrejme, po uplatnení všetkých bezpečnostných vecí. Napríklad v karate to môže byť cvičenie len jednotlivcov," priblížil Husár s tým, že kontaktný šport ako taký sa vykonávať nesmie. Otázky plávania a plaveckých športov sa podľa neho ešte budú riešiť.

 

img

 

Poslanec Národnej rady SR Radovan Sloboda (SaS) oceňuje prijatie týchto opatrení. "S príchodom koronakrízy boli zatvorené športoviská, čo spôsobilo napríklad to, že hrádza na Dunaji bola plná ľudí, takže to bol nežiaduci stav," uzavrel.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies