Školy majú záujem o testovanie elektronickou formou

NETKY.SK • 16 December 2021, 09:15 • 2 min
Školy majú záujem o testovanie elektronickou formou

BRATISLAVA - Vyše 25 000 žiakov z 580 škôl si overovalo vedomosti a zručnosti prostredníctvom elektronických testov v jesenných mesiacoch.

slovakia

left justify in out

V systéme e-Test sa v uplynulých mesiacoch zrealizovalo v školách viac než 42 500 žiackych e-testov a ich hodnotení. Učitelia mohli výsledky e-testovaní využiť na lepšie preopakovanie či utvrdenie učiva s tými žiakmi, ktorí to v dôsledku dištančného vzdelávania potrebujú. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe.

 

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) ponúkol školám v prvej fáze možnosť zapojiť sa do e-testovaní od 11. októbra do 12. novembra. Využilo ju 406 škôl a 20 711 žiakov. Najväčší záujem bol o testy z matematiky a slovenského jazyka a literatúry pre piatakov a deviatakov v základných školách. Na gymnáziách si nastávajúci maturanti v e-testovaní opakovali najmä anglický jazyk na úrovni B2 a matematiku. Školy s maďarským jazykom využívali pre svojich žiakov e-testy z maďarského jazyka a literatúry a slovenského jazyka a slovenskej literatúry.

 

img

 

Prvýkrát si vyše 3000 stredoškolákov pilotne vyskúšalo nový typ hodnotenia v teste z čitateľskej gramotnosti a kritického myslenia. "Pilotný test na kritické myslenie a čítanie s porozumením obsahoval tri východiskové texty rozličného zamerania (príbeh o fiktívnej planéte, rozšírená novinárska správa, grantová výzva). Ku každému textu sa vzťahovalo desať úloh rôzneho typu, ktoré testovali okrem iného napríklad schopnosť argumentácie, rozlíšenia subjektívneho a objektívneho postoja, podstatných informácií od nepodstatných," uviedla Alžbeta Palacková, vedúca oddelenia tvorby testov pre stredné školy v NÚCEM.

 

Testovanie kritického myslenia žiakov, formulácia úloh a hodnotenie odpovedí je stále v štádiu vývoja, preto sa aj následné analýzy a potrebné úpravy testu budú realizovať po dôkladnom vyhodnotení pilotného testovania. Podľa slov riaditeľky NÚCEM Romany Kanovskej ústav plánuje pokračovať vo vývoji testov na overovanie kritického myslenia, gramotností a komplexnejších spôsobilostí žiakov.

 

V druhej fáze jesenných e-testovaní od 15. novembra do 10. decembra NÚCEM pilotne overoval vo vybraných základných školách úlohy z čitateľskej a matematickej gramotnosti pre pripravované kriteriálne testy, ktoré boli zamerané na vyššie kognitívne procesy. Do pilotného e-testovania sa zapojilo 5 078 žiakov zo 174 základných škôl, ktorí zrealizovali takmer 9 500 žiackych e-testov z gramotností. Žiaci sa dozvedeli svoje výsledky ihneď po ukončení e-testu.

 

Možno vás zaujme: Žiaci 2. stupňa a stredoškoláci prechádzajú na dištančné vzdelávanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies