Výstavba diaľnice pri Ivachvovej ide dobre, dokončia ju podľa plánu

NETKY.SK • 1 August 2019, 07:08 • 2 min
Výstavba diaľnice pri Ivachvovej ide dobre, dokončia ju podľa plánu

BRATISLAVA - Práce na dokončovaní diaľnice v okolí Ružomberka postupujú podľa plánu, termín dokončenia sa posúvať nebude.

slovakia

left justify in out

Diaľnica D1 Hubová - Ivachnová pri Ružomberku by mala byť dokončená v lete 2022. teda presne tak, ako sa pôvodne plánovalo, uviedla Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS). Reagovala tým na vyhlásenie mesta Ružomberok, ktoré tvrdí, že diaľnica nebude dostavaná ani do konca roka 2022.

 

Ružomberok má však ku stavbe diaľnice aj iné námietky. Spolu s viacerými obcami podalo odvolanie voči čiastkovému územnému rozhodnutiu na stavebné objekty úseku D1, ktoré na návrh NDS vydal Okresný úrad v Žiline. Vydané územné rozhodnutie označilo mesto za nezákonné pre vylúčenie zástupcov Hrboltovej, mestskej časti Ružomberka, z predchádzajúceho správneho konania.

 

img


"NDS musí a vždy rešpektuje rozhodnutia orgánov štátnej správy, v tomto prípade príslušného Okresného úradu v Žiline. Za správnosť postupov zodpovedá okresný úrad ako správny orgán," uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová. "NDS nemá pochybnosť o zákonnosti postupu Okresného úradu v Žiline, opak môže potvrdiť iba nadriadený orgán, respektíve súd. Treba zdôrazniť, že NDS dlhodobo spolupracuje so samosprávami dotknutých obcí," dodala.

Čiastkové územné rozhodnutie sa vzťahuje na jeden most a nerieši novú časť trasy diaľnice. "Vydané územné rozhodnutie považujeme za nezákonné. Dôvod, pre ktorý sme sa rozhodli podať odvolanie, je istota, že pri preskúmaní súdom by bolo územné rozhodnutie zrušené ako nezákonné," povedal poradca primátora Ružomberka pre dopravu a infraštruktúru Tomáš Mišovič. Pri preskúmavaní konania správnych orgánov sa podľa neho posudzuje účel konania, v ich prípade vždy ide o ten istý účel - výstavbu úseku D1 Hubová - Ivachnová. "Preto nezákonný postup v tomto čiastkovom a z pohľadu celej trasy nepodstatnom územnom konaní spôsobí zásadný problém aj v nasledujúcom územnom konaní," uviedol Mišovič.

 

img

 

Nový úsek diaľnice bude obchvatom mesta Ružomberok. Jeho výstavba odštartovala už v roku 2013, ale nakoľko došlo v roku 2015 k pochybnostiam ohľadom rizika zosuvu svahu, museli práce prerušiť, pretože boli potrebné mnohé komplikované prieskumy oblasti. Úsek D1 Hubová – Ivachnová sa teda s termínom dokončenia oneskorí o 5 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies