Irán verejne obviňuje Izrael z poškodenia centrifúg, ktoré boli súčasťou jadrového programu

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 16:52 • 2 min
Irán verejne obviňuje Izrael z poškodenia centrifúg, ktoré boli súčasťou jadrového programu

IRÁN - Irán v pondelok obvinil Izrael zo sabotážneho útoku na jeho podzemné jadrové stredisko Natanz a varoval ho pred pomstou. Nedeľňajší incident spôsobil výpadok elektriny v zariadení a poškodil tamojšie centrifúgy.

slovakia

left justify in out

"Odpoveďou za Natanz je pomstiť sa Izraelu. Izrael dostane odpoveď svojou vlastnou cestou," vyjadril sa hovorca iránskeho ministerstva zahraničia bez bližších podrobností. Jeho vyhlásenie je prvým oficiálnym obvinením Izraela za nedeľňajší incident.

 

 

Cielený útok na jadrový program? 
Podrobností o tom, čo sa v nedeľu ráno v Natanzi stalo, je stále málo. Prvé informácie hovorili o výpadku, ktorý spôsobila chyba v elektrizačnej sústave. Štátna televízia zatiaľ neukázala žiadne zábery zo zariadenia. Hovorca rezortu zahraničia len uznal, že útok poškodil centrifúgy IR-1, ich prvé centrifúgy na obohacovanie uránu.

 

img


Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf separátne varoval, že môžu obnoviť Natanz s pokročilejšími strojmi. To by mohlo ohroziť rokovania so svetovými mocnosťami o záchrane jadrovej dohody s Iránom.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá monitoruje iránsky jadrový program, sa už skôr vyjadrila, že vedia o medializovaných správach o incidente v Natanzi a hovorili o ňom s iránskymi predstaviteľmi. Bližšie sa však k tomu nevyjadrila.

 

img

 

Jeruzalem zatiaľ mlčí 

Izrael priamo nepriznal zodpovednosť za útok, podľa agentúry AP však naň okamžite padlo podozrenie. Tamojšie médiá takmer jednotne informovali o ničivom kybernetickom útoku zorganizovanom štátom, ktorý spôsobil výpadok v jadrovom zariadení. Verejnoprávny vysielateľ Kan uviedol, že za útokom je spravodajská služba Mosad. Izraelské správy síce neposkytli zdroje informácií, je však známe, že médiá majú dobré vzťahy s tamojšími vojenskými a spravodajskými službami.


Ak by za výpadkom stál Izrael, podlomené vzťahy medzi oboma krajinami by sa ešte zhoršili. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa zaviazal, že urobí všetko, čo je v jeho moci, aby zastavil spomenutú jadrovú dohodu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies