Slováci sa sťažujú na agresívne vrany! Prečo sa takto správajú?

NETKY.SK • 19 Jún 2022, 13:0 • 2 min
Slováci sa sťažujú na agresívne vrany! Prečo sa takto správajú?

BRATISLAVA - Po medveďovi hnedom majú Slováci problém s ďalším voľne žijúcim zvieraťom. Tentoraz ide o vranu.

slovakia

left justify in out

Nalietavanie vrán na ľudí, psov či mačky je prechodný stav, ktorý je možné pozorovať každoročne v období hniezdenia. Vrany takto ukazujú teritoriálne správanie v snahe ochrániť svoje potomstvo. Konštatuje to bratislavská mestská časť Petržalka na margo viacerých podnetov obyvateľov, ktorí sa v uplynulom období sťažovali na hlučné a agresívne správanie tohto vtáka. Pripomína tiež, že vrany i havrany sú chránené.

 

 

 

„V priebehu sezóny dokáže vrana zahniezdiť a vyviesť až dve znášky mláďat a toto správanie sa tak môže objavovať v kolísajúcej intenzite až do konca júna, výnimočne do polovice júla. Nálety najčastejšie skončia hneď potom, ako začnú mláďatá lietať samé,“ približuje samospráva na sociálnej sieti.

 

Prečítajte si tiež: Šéf zásahového tímu: Medvede netúžia po stretoch s ľuďmi. Niektoré však svoje správanie už nezmenia

 

Mestská časť zároveň žiada obyvateľov aspoň o čiastočné pochopenie ich správania, ktoré je dočasné a nie je životu nebezpečné. Pripomína, že z ich strany nejde o bezúčelnú agresivitu, ale snažia sa len ochrániť svoje potomstvo, ktoré sa v tej chvíli pravdepodobne nachádza niekde na zemi schované v zeleni, neschopné letu. Bežne sa stáva, že prvý let mladej vrany sa skončí neúspechom. Mláďa sa následne nevie dostať naspäť do hniezda, preto ho rodič dokrmuje na zemi. Zväčša však ide o náznaky útokov, ktoré sa v krajnom prípade končia dotykom s ľuďmi či malým škrabancom.


img

 

Samospráva tiež obyvateľom odkazuje, že ak im prekážajú kŕdle vtákov na bytových domoch, odporúča im obrátiť sa na správcu s požiadavkou na zabezpečenie strechy. Pripomína im však, že vrana aj havran sú v zmysle vyhlášky o ochrane prírody a krajiny chránenými živočíchmi. „V žiadnom prípade preto nie je možné ničiť ich hniezda, násady vajec alebo zabíjať jedincov tohto druhu,“ dodáva mestská časť.

 

Možno vás zaujme: Kde vychádza najlacnejšia dovolenka pri mori? Chorvátsko zdraželo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona