Skryté tajomstvá neslávne presláveného generála Franca

NETKY.SK • 9 Jún 2023, 11:00 • 2 min
Skryté tajomstvá neslávne presláveného generála Franca

BRATISLAVA - Diktátor pri moci vždy znamená skazu. Takýmto obdobím temna si prešlo aj Španielsko, keď v ňom prevzal vládu Francisco Franco Bahamonde alebo neslávne známy generál Franco. Stačilo pritom len veľmi málo a jeho krutovláda by nemala také dlhé trvanie. Viac o tomto temnom období hovorí seriál Franco a španielska diktatúra, ktorý odvysiela televízna stanica Spektrum.

slovakia

left justify in out

Generál Franco sa dostal k moci 1. októbra 1936, avšak malo ísť o post dočasný. Bol menovaný najvyšším veliteľom všetkých ozbrojených jednotiek a španielskym vodcom, samozrejme v menovacom dokumente vypadla dôležitá formulka, že túto pozíciu bude zastávať len počas trvania vojny. Španielsko sa tak v jeho rukách ocitlo na celé štyri dekády, počas ktorých nechal popraviť 180 tisíc ľudí.

 

img

 

Dušou vojak už odmalička

Už od detstva túžil vstúpiť do armády, zrejme preto, že jeho dedko bol vojenským veliteľom. Počas svojej kariéry získal niekoľko vyznamenaní, oženil sa a narodilo sa mu jediné dieťa, dcéra Carmen. Pod vplyvom svojej manželky sa stal horlivým katolíkom a zasadzoval sa o to, aby si cirkev zachovala politický vplyv. V roku 1931 však bola vyhlásená Španielska republika, a to Francovi rozhodne nehralo do karát. Bol dokonca degradovaný na veliteľa pešej brigády. O niekoľko rokov neskôr pomohol potlačiť robotnícke povstanie, čo mu otvorilo dvere späť na vyššie posty v armáde. Kam až táto cesta viedla, už bohužiaľ dobre vieme.

 

Diktátor obľubujúci okultizmus

Franco sa považoval za akéhosi mesiáša Španielska a medzi jeho spojencov patrilo vtedy fašistické Taliansko a nacistické Nemecko, čo zrejme nikoho neprekvapí. Čo ale možno veľmi známou skutočnosťou nie je, že sa generál Franco vyžíval v mystike a ezoterike. Ak poskladáme všetky stránky jeho osobnosti, nie je až také čudné, že nechal vystavať monštruózny komplex neďaleko Madridu, v ktorom bol nakoniec aj pochovaný. Údolie padlých sa ale v súčasnosti prílišnému záujmu neteší, keďže Španielom pripomína práve hrôzy štyridsaťročnej Francovej vlády. Toto týranie skončilo až jeho smrťou v roku 1975, avšak Španielsko si jeho stopu so sebou nesie dodnes.

 

img

 

Skutočná pravda o generálovi Francovi

Aj keď sú mnohé fakty o generálovi Francovi známe, v jeho životopise sa stále vyskytujú biele miesta vzbudzujúce mnoho otázok. Práve záhady okolo osoby tohto diktátora inšpirovali tvorcov dokumentárneho seriálu The Truth About Franco - Spain's Forgotten Dictatorship (Franco a španielska diktatúra). Tí sa pustili do pátrania a pokúsili sa zaplniť prázdne miesta a odhaliť Francove tajomstvá. Pri pohľade na výsledky historických výskumov z posledných desiatich rokov totiž zistili, že je napríklad pramálo pravdy na tvrdení generálových prívržencov, že bol tvrdým, ale múdrym človekom.

 

Seriál, ktorý môžete sledovať od 13. do 16. júna 2023 na televíznej stanici Spektrum vždy od 21:00, tak vrhá na polozabudnuté obdobie španielskej diktatúry úplne nové svetlo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies